Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Polsk affär kritiseras för sin marknadsföring

Publicerad: 23 juli 2013, 07:30

En polsk affär i Göteborg anmäls för felaktig användning av svenska och polska statsvapen i sin marknadsföring.


Ämnen i artikeln:

Göteborg

Affären använde sig av både polskt och svenskt statsvapen i en annons i dagspressen. Annonsen har uppmärksammats av stadsheraldikern som påpekar att det lilla svenska riksvapnet, en sköld med tre kronor,  endast får användas av statsledningen och myndigheter. Dessutom  krävs ett tillstånd för användning i näringsverksamhet. Syftet med reglerna är att statsvapnen ska vara en symbol som respektive lands statsledning och dess myndigheter ska kunna använda för att kommunicera sin roll och sitt budskap till medborgarna.

– Det lagskydd som gäller för statsvapen finns i lagen  om skydd för vapen och vissa andra officiella beteckningar. Det framgår att i näringsverksamhet får bland annat statsvapen, statsflagga eller annat statsemblem ej utan vederbörligt tillstånd användas i varumärke eller annat kännetecken för varor och tjänster. Reglerna gäller också beteckning som lätt kan förväxlas med skyddad beteckning, skriver biträdande statsheraldiker i ett brev till affären.

Affären får även rådet att undersöka de polska reglerna för användning av polskt statsvapen i sin marknadsföring.

Alexandra Barganowski

Ämnen i artikeln:

Göteborg

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.