Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

PON friar Expressen

Publicerad: 1 juni 2010, 17:21

PON fäller inte Expressen för publiceringen om författarens Jan Guillous samarbete med Sovjet.
Därmed går nämnden mot den rekommendation som PO Yrsa Stenius gjorde.


Ämnen i artikeln:

ExpressenJan Guillou

Men det var långt ifrån en enig nämnd som fattade beslutet. Sus Andersson, Niklas Silow, Lasse Genberg och Annika Borg ville fälla tidningen medan 16 av ledamöterna friade tidningen.

Här är nämndens beslut:
"Enligt Opinionsnämndens mening har de på löpsedlarna och  förstasidorna använda uttrycken inte någon helt klar innebörd. Sedda för  sig kan de inte sägas ha inneburit att Jan Guillou för läsaren har  utpekats som skyldig till brottet spioneri. Frågan är då om löpsedlarna  och förstasidorna tillsammans med innehållet i det omfattande  artikelmaterialet har inneburit ett sådant utpekande.

Även  om Jan Guillou i publiceringarna inte utpekades som spion kan  innehållet i löpsedlarna och artiklarna sammantaget möjligen ha lett  läsarens tankar till spioneriverksamhet. Av avgörande betydelse för den  pressetiska bedömningen av publiceringarna är emellertid enligt  Opinionsnämndens mening att artiklarnas innehåll såvitt framkommit var i  huvudsak korrekt samt det förhållandet att Jan Guillou fick omfattande  utrymme för att komma till tals. Mot denna bakgrund finner nämnden att  han inte kan anses ha tillfogats en oacceptabel publicitetsskada.

Det  finns alltså inte skäl för pressetiskt klander av tidningen.”

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson tycker att dagens beslut borde få konsekvenser för PO Yrsa Stenius.
– Min gissning är att Pressens Samarbetsnämnd nu tar ansvar för att det pressetiska systemet förvaltas på bästa sätt och att en ny, åtminstone tillförordnad, PO med kraft kan delta i diskussionen om framtiden. Yrsa Stenius har kritiserats av sin företrädare, av rikstidningar och av lokaltidningar. 15 av de 20 största tidningarna har mindre förtroende för henne än för företrädaren. När nu också Opinionsnämnden, med ett beslut fattat i plenum, underkänner hennes uppmärksammade bedömning i Guillou-ärendet måste det rimligen få konsekvenser.

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

ExpressenJan Guillou

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.