Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Presstödet dras i långbänk

Publicerad: 17 september 2009, 13:53

Regeringen begär ytterligare tre månader för att svara på EU-kommissionens kritik mot presstödet. – Vi samlar mer fakta om tidningarnas ekonomiska situation, förklarar Erik Kristow, politiskt sakkunnig på kulturdepartementet.


Ämnen i artikeln:

Presstöd

Erik Kristow är politiskt sakkunnig på kulturdepartementet.

I juni gjorde EU-kommissionen tummen upp för fortsatt svenskt presstöd. Med ett undantag: det extra storstadsstödet till Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet, som vardera får 64 miljoner kronor om året av skattebetalarna.

Regeringens hållning är att försvara den svenska stödmodellen som utformades av den förra socialdemokratiska regeringen. Ett svar skulle lämnas till EU senast nästa vecka.

Men i dag var kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i konstitutionsutskottet för att informera om hanteringen av presstödsfrågan. Där meddelade hon att regeringen ska begära tid ända fram till jul för att fila på svaret.
– Vi ska samla mer underlag om konkurrensförhållanden och tidningarnas ekonomiska situation för att påvisa stödets nödvändighet, säger Erik Kristow. Dels får vi mer information från de berörda tidningarna, dels gör vi egna undersökningar.

Har tidningskrisen underlättat för stödanhängarna?
– Den ekonomiska krisen har skapat en större förståelse för stöd rent allmänt.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Presstöd

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.