Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Rapport: 2013 sämsta året i modern tid för dagspressen

Publicerad: 17 september 2014, 13:57

Fjolåret var tufft för tidningshusen.

Foto: Andreas Elgstrand.

900 miljoner kronor försvann från svensk dagspress. På ett år. Det visar Presstödsnämndens årliga genomgång av tidningsföretagens årsredovisningar.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetSvDExpressenPresstödsnämnden

Att fjolåret var tufft för de tryckta medierna är ingen hemlighet. Sparpaket genomfördes på en rad redaktioner landet över som en följd av vikande annons- och prenumerationsintäkter. Nu visar rapporten "Dagspressens ekonomi 2013" att hela 900 miljoner kronor, eller 5 procent av intäkterna, försvann från tidningshusen förra året. Därmed är 2013 det sämsta året för tidningsbranschen i modern tid.

I genomsnitt sjönk rörelsemarginalen för icke presstödsbärande tidningar från 2,4 procent till –0,8 procent. Det är första gången i mätningens historia som den samlade marginalen landar på ett minus.   För de tidningar med driftsstöd såg det ännu mörkare ut. Den samlade rörelsemarginalen inklusive stödet blev –9 procent för gruppen landsortstidningar. Även SvD och Skånska Dagbladet visade röda siffror.

Generellt sett klarar storstadstidningarna strukturomvandlingen bättre. De båda Bonnier-tidningarna DN och DI lyckades till och med förbättra vinstnivåerna under fjolåret. Dagens Industri stärker därmed positionen som Sveriges mest lönsamma tidning med en marginal på 18 procent.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.