Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Regeringen synade inte TT:s avtalsbluff

Publicerad: 25 mars 2010, 13:49

TT bluffar regeringen för att få ett kontrakt värt 16 miljoner kronor. I en bilaga försäkrar TT att ingen av företagets 300 anställda har gjort sig skyldig till diskriminering. – Nej, det vet jag inte till 100 procent, medger affärsområdeschefen Ulf Karlsson. Anställda kan ju mörka.


truefalse

Ulf Karlsson

Regeringskansliet har avtal med 15 medieföretag om leverans av innehåll. Det handlar ofta om omvärlds­bevakning, men kan också vara analyser, bakgrunder eller smärre utredningar.

Nyhetsbyråerna och tidningarna skräddarsyr information som hjälper regeringen i sitt beslutsfattande. Därut­över har statsråds­beredningen och departementen förstås tusentals prenumerationer och abonnemang på tidningar, tidskrifter, tv-kanaler och webbtjänster.

De 15 företag som har upphandlats för innehållsleverans måste, i likhet med alla upphandlade företag, godkänna regeringskansliets anti­diskrimineringsklausul.

Det är en följd av anti­diskrimineringsförordningen som sedan den 1 juli 2006 gäller för de 30 största myndigheterna.

Företagen undertecknar en sanningsförsäkran i en särskild bilaga.

De lovar att de eller någon av deras anställda inte har dömts för brott mot jämställdhetslagen och lagarna som förbjuder diskriminering av barn eller till följd av etnicitet, religion, sexuell läggning eller funktionshinder.

Det enda säkra sättet att få visshet om anställdas vandel är att kräva utdrag ur belastningsregistret, vilket sker inom barnomsorgen eller ­säkerhetsklassade yrken. Men det har sannolikt inte regeringens medieleverantörer gjort. I alla fall inte TT som är en av regeringens största leverantörer, med ett fyra­årigt avtal som är värt 345 000 kronor i månaden plus eventuella tilläggstjänster:
– Nej, vi inte har bett våra anställda om utdrag ur straffregistret, säger TT:s affärs­områdeschef Ulf Karlsson som ändå har skrivit på regeringens sanningsförsäkran.
– Men om det hade varit så att någon blivit lagförd för diskriminering hade jag nog vetat om det. Jag gjorde så att jag frågade våra personal­ansvariga, som bör veta sådant.

Regeringskontraktets diskrimineringsklausul tvingar också företagen att varje år lämna in en jämställdhetsplan och en dokumentation av sitt arbete mot religiös eller ­etnisk diskriminering.
– En jämställdhetsplan har vi, säger Ulf Karlsson glatt. Den kan jag skaffa fram åt dig.

Jag vill nog hellre se er dokumentation av arbetet mot religiös diskriminering?
– Hehe, det blir nog värre, det vet jag inte om det finns någon.

Nu är TT knappast större bov än något av de andra medieföretagen. Skulle regeringen ertappa någon av leverantörerna med att ha ljugit i sanningsförsäkran kan ett vite på 300 kronor per påbörjad vecka utkrävas. Det har aldrig hänt.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.