Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Så drillas borgerliga tyckare

Publicerad: 4 maj 2010, 13:36

För andra året utbildas framtidens borgerliga ledarskribenter. Första kursen hölls förra året, och i vår går tio elever utbildningen som kostar 70 000– 100 000 kronor per plats. Vårens kurs avslutas med Almedalsveckan. Men i höstas reste hela kursgänget en vecka till Nairobi i Kenya.


truefalse

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann är ordförande i Medialen som delbetalar utbildningen.

Idén att utbilda borgerliga skribenter väcktes för några år sedan, och blev allvar 2009. Tio elever deltar i ett exklusivt studieprogram med besök på stora tidningar och där etablerade ledarskribenter är lärarna.

Utbildningen finansieras av Svenska Medialen, dotter­bolag till Högerns förlagsstiftelse, och Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann är ordförande i Medialen. Även Anne-Marie och Gustaf Anders stiftelse för medieforskning bidrar till utbildningen.

Totalt kostar den 700 000 till 1 000 000 per år. Det betyder att varje elev kostar minst 70 000 kronor. Eleverna betalar själva en symbolisk summa på 1 000 kronor.

Per Selstam, chefredaktör för Svenska Nyhetsbyrån, SNB, håller i utbildningen:
– Inriktningen är mot opinionsjournalistik, att skriva ledare och kulturartiklar. Där finns inte så många fasta tjänster att söka, men av dem som gick utbildningen förra året har åtta av tio fått jobb som sommarvikarier eller på längre vikariat. Det är ett bra kvitto för oss, säger han.

Efter fyra helginternat kommer de tio kursdeltagarna i vår att avsluta med att delta i Almedalsveckan i sommar. Höstkursen åkte däremot i väg till Nairobi i Kenya.
– Vi tittade på mediesituationen i Östafrika, men även sådant som viltvård och ekoturism.

Utbildningen startades för att bredda personalförsörjningen för tidningar med borgerlig hemvist. SNB samarbetar i utbildningen med flera av de stora tidningskoncernerna som NT, NWT, Gota Media och SvD.
– När vi testade idén om utbildningen på tidningarna och koncernledningarna var det ett unisont ja till att vara med.
– Bland de nuvarande deltagarna finns de som är moderater, folkpartister och kristdemokrater, men också de som inte har partimedlemskap. Det här är ingen utbildning för partipressen, för den finns inte i dag, säger Per Selstam.

Nästa steg i vårkursen är besök på Norrköpings Tidningar för att lära om flerkanalspublicering. Per Hultengård, TU, ska prata om tidningsjuridik och Mattias Olsson, politisk redaktör på NT, ska prata om rollen som debattredaktör.

Även om det knappast finns behov av tio nya ledarskribenter varje år tror Per Selstam att det finns behov av utbildningen.
– Alla kanske inte blir ledarskribenter på heltid, de kan fortsätta att verka som debattörer. En del kanske går vidare till pr-byråer eller informatörsjobb, säger Per Selstam.

Janne Sundling

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.