Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Så fick Expressen Björn Borg att skriva

Publicerad: 7 juni 2010, 09:47

Skrällen: Björn Borg har blivit krönikör, i Expressen. – Han tycker det är kul och vill inte ha betalt, säger Expressen-reportern Thomas Malmquist – i stort sett den ende journalist Björn Borg pratar med.


Ämnen i artikeln:

ExpressenBjörn Borg

Björn Borg, numera krönikör i Expressen. Foto: Aino Nyvelius.

Björn Borg har gjort debut – som krönikör.

I går publicerade Expressen hans första krönika – i dag den andra.

Tennislegendaren har skrivit om Robin Söderlings framfart i Paris – och det kan bli fler krönikor från Borg om några veckor, under Wimbledon-turneringen.

Borg får hjälp med skrivandet av Expressens veteranreporter Thomas Malmquist, 64, som jobbat på tidningen sedan 1967. Malmquist är med ytterst få undantag den ende tidningsjournalisten Björn Borg talar med. Malmquist har gång på gång gjort exklusiva intervjuer med Borg, som annars har haft taggarna utåt mot media under många år.

– Vi har haft goda relationer de sista sju, åtta åren. Han har i princip bara pratat med mig. Jag har följt honom sedan han var 16-17 år. Men vi har varit rejält osams också – han pratade inte med mig på fem år, säger Thomas Malmquist till Resume.se och fortsätter:

– Björn säger att han älskar Expressen och att han alltid gjort det, trots att han varit osams med reportrar på tidningen. Han är uppväxt med Expressen och säger att det är en självklarhet att ställa upp som krönikör.

Thomas Malmquist ”spökskriver” Björn Borgs krönikor.
– Ja, jag hjälper till och skriver, men han är väldigt noga med vad det ska stå. Han berättar och jag skriver. Sedan ringer jag upp honom och läser upp det, och han korrigerar. Jag har spökskrivit åt andra idrottare – Jonas Björkman och Anders ”Lillen” Eklund, bland annat – men ingen har varit så noggrann som Björn.

Hur kom du på den här idén?
– Jag frågade honom. Det finns så många andra idrottare som skriver krönikor, så varför inte Björn Borg? Han tyckte att det var en kul idé. Jag tycker att det har blivit bra. Björn brinner ju för för tennisen och har oerhört bra kontakter. Läsare har hört av sig och tycker att det är bra att han skriver.

Får han betalt?
– Nej, han får inget, och han vill inte ha hågot heller. Jag har frågat flera gånger om han inte vill ha en slant, men han vägrar. Han gör detta bara för att han tycker att det är kul.

Blir det fler krönikor längre fram?
–  Ja, vi hoppas att det blir i samband med Wimbledon härnäst.

Thomas Malmquist berättar att han och Björn Borg är vänner.

– Jag kände hans föräldrar – Rune gick bort för några år sedan, men Margareta är ju fortfarande i livet. Och så kände jag hans tränare, Lennart Bergelin.

Känner du att du kan vara kritisk i dina intervjuer ändå?
– Ja, det kan jag vara utan problem. Vi har haft vårt bråk, jag och Björn, så det är jag inte rädd för.

Thomas Malmquist, som fyller 65 år i år, kämpar sedan ett antal år mot cancern. Han har genomgått två komplicerade canceroperationer och jobbar numera hemifrån.

– Jag förser Expressen med Björn Borg-intervjuer och en del hockey.

Hur mår du nu?
– Jag mår bra, men jag går dåligt som satan. De tog bort 65 procent av levern och det är ett stort ingrepp.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

ExpressenBjörn Borg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.