Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Så föddes ett världsscoop

Publicerad: 25 augusti 2010, 13:29

Assangestoryn är Expressens största scoop sedan starten. – Breaking news på CNN känns rätt stort, säger re­portern Niklas Svensson. Men glöm CIA, ­Pentagon och konspi­rationer. Våld­täktsanklagelsen är en blandning av urspårad kärleksnatt, svensk sexbrottslag och klantig åklagarhantering.


Ämnen i artikeln:

Julian AssangeExpressenNiklas Svensson

truefalse

Expressens reporter Niklas Svensson och Wikileaksgrundaren Julian Assange

Resumé har grans­kat polisens handlingar och talat med källor med god insyn i affären Julian Assange. Här är kortversionen:
En ung kvinna i Enköping, här kallad Maria, såg för några veckor sedan ­Julian Assange på tv och blev nyfiken på ­Wikileaks avslöjanden. När hon såg att han skulle tala för de kristna socialdemokraterna i LO-borgen anmälde hon sig, tog ledigt från jobbet och åkte till föredraget.

• Lördag den 14 augusti:
Maria hjälper Julian Assange att hand­la rätt datorsladd före presentationen. Efteråt väntar hon medan journalisterna intervjuar honom och blir med­bjuden på en sen lunch. De två tar sedan t-banan till Cosmonova och går på bio. Han ska på kräftskiva på kvällen och Maria åker hem med löftet att de ska träffas mer.

• Söndag den 15 augusti:
Maria försöker ringa Assange, men hans mobil är avstängd.

• Måndag den 16 augusti:
Maria får tag på Julian Assange efter jobbet, de träffas på Munkbron och bestämmer sig för att åka till Enköping. I hennes lägenhet har de skyddat sex.

• Tisdag den 17 augusti:
På morgonen har paret oskyddat sex. Julian Assange flyttar ett möte på Aftonbladet och de följs åt till tåget. Maria betalar hela tiden, eftersom han säger att han inte har pengar. Julian Assange lovar ringa.

• Onsdag den 18 augusti:
Maria är orolig för att ha blivit smittad med något, i värsta fall hiv. Hon har krävt att han ska använda kondom, men är upprörd över att han inte gjorde det på morgonen. Hon tar kontakt med en kvinna, vi kallar henne Hanna, som har varit med om att arran­gera Julian Assanges Sverigebesök och lånat ut sin lägenhet till honom. Hanna berättar att Julian Assange dagen före mötet i LO-borgen utsatt henne för det som nu är misstänkt ofredande.

• Fredag den 20 augusti:
Vid 14-tiden kommer Maria och Hanna in på närpolisstationen i Klara och ber om råd hur de kan gå vidare. Enligt en källa vill Maria fråga om det går att tvinga Julian Assange att genomgå hivtest. Polisinspektören lyssnar på dem var för sig och gör en anmälan om våldtäkt.
Hon kontaktar jouråklagaren som klockan 17 anhåller Julian Assange i sin frånvaro. Därefter förhörs Maria formellt till klockan 18.40.

Expressens reporter Niklas Svensson är på Harpsund för att bevaka Alliansens budgetöverläggningar när han på kvällen får tipset om att Julian Assange är anhållen.
– Jag bytte fokus rätt snabbt, kan man säga. En och en halv timme senare var jag på redaktionen. Min kollega Diamant Salihu lyckades få åklagaren att bekräfta och jag jobbade med mina källor.

• Lördag den 21 augusti:
Vid tvåtiden har Expressens reportrar skrivit storyn som ska skaka liv i de flesta av västvärldens nyhetsredaktio­ner inom några timmar.

Nyheten finns i både papperstidningen och på nätet från klockan fem. Niklas Svensson är nöjd:
– När jag gick hem halv tre förstod jag att det skulle bli ett av de större scoopen som vi haft. Jag är mest förvånad över att vi fick vara ensamma så länge.
– Om det var Hanna som tipsade? Jag kan bestämt förneka att jag har haft någon kontakt med henne. Vi har inte alls pratat med varandra.

Senare på dagen blåser medieorkanen över den sven­s­ka åklagarmyndigheten. Riksåklagarens informationsdirektör Karin Ro­sander försöker förklara anhållandet. Samtidigt ser någon i myndighetens topp till att den rutinerade chefsåklagaren Eva Finné går igenom fallet. Klockan 16.48 beslutar hon häva anhållandet. Julian Assange är inte längre skyldig att anmäla sig frivilligt, men om han hör av sig ska han delges misstanke om två fall av ofredande.

• Tisdag den 24 augusti:
Maria har begärt att få Claes Borgström som målsägande­biträde vid en eventuell rättegång.

Julian Assange har via ombud förnekat att han har gjort något brottsligt, men har anlitat advokat Leif Silbersky.

Chefsåklagare Eva Finné har vid Resumés pressläggning inte närmare preciserat eventuella brottsmisstsankar.

Resumé har sökt de berörda och deras juridiska ombud utan resultat.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.