Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Säljare blåste ÖP på miljonbelopp

Publicerad: 31 mars 2009, 13:05

En spelmissbrukande säljare har blåst Östersunds-Posten på minst en miljon kronor genom falska fakturor. – Våra kontrollsystem har rundats i en komplicerad och raffinerad härva, säger vd Göran Henriksson.


Östersunds-Posten har blivit blåst på minst 800 000 av en säljare på tidningen. Här dagens förstasida.

Bluffmetoden var klassisk: säljaren lät leverantörer salta eller helt förfalska fakturor mot kick-back på det felaktiga beloppet. Så här kunde det gå till:

Leverantör X gör ett jobb för ÖP för 200 000 kronor. Säljaren övertalar X att skicka en faktura på 250 000 kronor. Sedan delar X och säljaren på 50 000. Säljaren godkände fakturan som attesterades av hans chef.

Härvan avslöjades av journalisten Ralph Rentsch som driver gratistidning i Strömsund. När säljaren konfronterades med uppgifterna erkände han. Han avskedades och polisanmäldes.
– Hittills har vi identifierat tre leverantörer som erkänt att de deltagit i bedrägerierna, säger Göran Henriksson. De är djupt ångerfulla och har lovat att betala tillbaka. De blir givetvis också polisanmälda.

Hittills har ÖP hittat falska fakturor för 800 000 kronor:
– Men jag är rädd att det blir minst miljonen, befarar Göran Henriksson. Vi måste hitta ett bättre kontrollsystem.

Koncernen Östersunds-Tidningar, där även Länstidningen ingår, hanterar omkring 7 000 leverantörsfakturor om året:
– Det är svårt att genomskåda bluffar när det utförts verkliga jobb och både säljare och leverantör samarbetar, säger Göran Henriksson.

Säljaren som iscensatt bluffarna vårdades 2005 på tidningens bekostnad för spelmissbruk. Han fråntogs därefter sin attesträtt.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.