Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Sandström kan dömas för gammal artikel

Publicerad: 20 maj 2010, 11:52

För sex år sedan godkände Sydsvenskans dåvarande Hans Månson en namnpublicering på tidningens hemsida. Nu anmäler den utpekade mannen tidningen för förtal och då riskerar Daniel Sandström att fällas.


Ämnen i artikeln:

Daniel SandströmSydsvenskan

Daniel Sandström. Foto: Resumé

Det är en tidigare advokat som nu tar strid mot Sydsvenskan. Han dömdes för häleri 2002 till ett års fängelse. Namnet på advokaten förekom sedan i en artikel på Sydsvenskans sajt två år senare då tidningen skrev om prickade advokater. Då var Hans Månson chefredaktör och ansvarig utgivare på tidningen.

Mannen har flera gånger hört av sig till Sydsvenskans nuvarande chefredaktör Daniel Sandström och önskat att tidningen ska radera artikeln. Han anser att det är orimligt att uppgifterna ska ligga kvar på hemsidan. Som argument använder han att en person stryks ur belastningsregistret efter fem eller tio år.

Daniel Sandström har vägrat att gå mannen till mötes och har nu dragits inför rätta. Idag har rättegången inletts och en av frågorna som först togs upp var om Daniel Sandström kunde dömas, eftersom han vid tidpunkten för publiceringen inte var ansvarig utgivare.

Nu har rätten slagit fast att Daniel Sandström var utgivare vid den aktuella tidpunkten, den första juni 2009, och att han därför kan fällas.

Tingsrätten har däremot inte fattat något beslut om tidningen gjort sig skyldig till förtal.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.