Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Sandströms utmaningar på SvD

Publicerad: 6 mars 2013, 10:19

Daniel Sandström.

Foto: Lars Dareberg.

Daniel Sandström tar över som kulturchef på en tidning som snart tar bort kulturen som egen rygg. Men det är inte vad som avgör innehållets kvalitet, menar han.
– Det är inte storleken på spalterna som avgör om det är bra kulturjournalisk eller inte, säger SvD:s tillträdande kulturchef.


Ämnen i artikeln:

Daniel SandströmSvDSvD Kultur

Det är Sydsvenskans förra chefredaktör som tar över kulturchefsjobbet på SvD. Men Daniel Sandström har inte för avsikt att flytta till Stockholm.  
– Jag kommer att ha ett fungerande pendlingssystem som ger mig tid till att skriva, säger han.

Att han valde att nappa på erbjudandet ligger helt i linje med de funderingar som han hade när han lämnade chefredaktörsposten.  
– När jag slutade var jag säker på att jag ville jobba med kultur igen på ett eller annat sätt. Det här läget dök upp, och jag fick fundera över om jag och SvD passade ihop. Tidnigen har ett klassiskt kulturmaterial som jag gärna förädlar, säger Daniel Sandström.  

Vad har du för tankar kring att kulturen försvinner som egen del?
– Det avgörande är inte om man har en egen kulturdel eller ej. Det avgörande är att skriva om rätt ämnen och på rätt sätt med rätt skribenter. Alla tidningar står inför stora utmaningar. Där är inte svenskan ensamma om. Man måste vara beredd på att förändra sig för att hitta en lösning som fungerar. Det inte är storleken på spalterna som avgör om det är bra kulturjournalistik eller inte. Kvällstidningar har lyckats bra med ett uppslag i många år, även om vi kommer att ha mer än ett uppslag.  

Vilken prägel vill du sätta på innehållet?  
– Den kvalificerade kulturjournalistiken som tar texten och kulturen på allvar är en anledning till att jag tackade ja. Jag vill fortsätta göra klassik kulturjournalistik. Det är viktigt att fortsätta jobba med temperament och aktualitet. Det ska vara så lite slentrianjournalistik som möjligt. Det finns alltid en risk att man gör en sak bara för att man gjorde den igår.

Hur ska kulturinnehållet digitaliseras utan att det blir snuttefierat?
– Man ser redan nu att "Under strecket" är en av de sakerna som går bäst på nätet. Det avgörande är inte kanalerna, det avgörande är att skriva om rätt saker på rätt sätt. Bra journalistik börjar med rätt idéer, rätt ämnen och rätt skribenter. Det finns otroligt mycket tyckande där ute, men färre argumenterande texter. Där kan vi spela en central roll.

Lite senare i vår lanserar Svenska Dagbladet sin omgjorda tidning. Daniel Sandström kommer in sent i processen och har därför begränsade möjligheter att påverka. Men han tror inte på ett ledarskap där man agerar som envåldshärskare.  
– Det jag har sett av omgörningen ser bra ut, med ett klassiskt kulturmagasin på helgerna. Jag tror inte på att man som chef ska peka med hela handen och ändra på allt. Det kommer att ta tid innan jag sätter min prägel på sidorna.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.