tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Sanningen bakom af Kleens skolreportage

Publicerad: 20 mars 2014, 11:39

Björn af Kleen

Foto: Robin Hultman

Det som skulle bli en rak nyhetsartikel svällde ut till tre helsidor i Dagens Nyheter. Björn af Kleen berättar bakgrunden till monsterartikeln.

Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterBjörn af Kleen

KB

Krister Berntsson


"Den som ska be om ursäkt är Björn af Kleen som hänger ut våra ungdomar på detta äckliga sätt!!!!!"

Det är i stort sett den enda starkt negativa kommentaren på den numer slutna facebook-gruppen Save SSHL, som samlar nya och föredetta elever och föräldrar som är mot förändringsarbetet på riksinternatet Sigtuna Humanistiska läroverk.

– Jag är förvånad över att jag inte fått fler negativa reaktioner vare sig på artiklarna om Lundsberg eller den aktuella artikeln om Sigtuna, säger Björn af Kleen. Jag vet inte om det är bra eller dåligt.

Artikeln om motståndet mot förändringarna på Sigtuna publicerades i tisdagens DN. Fån början var det menat att Björn af Kleen skulle skriva 3000 tecken om situationen som en uppföljning till hans artiklar om Lundsberg.

– Men när jag var klar på söndagkvällen upptäckte jag att jag skrivit över 17 000 tecken, berättar han. Jag kontaktade Caspar (Opitz) och Peter (Wolodarski) för att diskutera saken. Peter lästen den och sa att vi skulle köra.

Ett reportage på 17 000 tecken är inget ovanligt på DN, men då brukar de oftast ligga på kulturen eller i lördagsbilagan. Att köra en artikel på tre helsidor i nyhetsdelen är betydligt ovanligare.

– Jag tror att den nuvarande ledningen gillar att kunna bryta upp formatet, säger  Björn af Kleen. Och när man få så mycket utrymme kan man få med ett helt annat djup och berätta en större historia än vad man kan göra på en 3000-teckens artikel.

Björn af Kleens berättelse om kampen mot de pedagogiska förändringarna på Sigtuna, innehåller många citat från den då öppna facebook-gruppen Save SSHL, som varit en veritabel guldgruva under skrivandet. Han har också med många citat från elever på skolan.

– Det är alltid känsligt att skriva om unga personer, och vi har haft en diskussion internt om vilka som ska få vara med och vilka som inte ska vara det, säger Björn af Kleen. Det är bara en namngiven elev vars förändrar i efterhand hört av sig och varit oroliga för hur citaten kan påverka hans ställning på elevhemmet. Alla som bad om att få se sina citat fick det, pojken och några andra bad inte om det, och fick det heller inte.

– Det är väldigt spännande att vara på DN just nu, säger Björn av Kleen. Jag känner mig priviligierad att kunna få ordentligt med spaltutrymme när jag träffar på något intressant.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev