Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Sarkozy vill stoppa köpare av Le Monde

Publicerad: 17 juni 2010, 09:11

Franska Le Monde har slut på pengar och är till salu.
Men nu försöker president Nicolas Sarkozy stoppa spekulanter som har fel partifärg.


Ämnen i artikeln:

Le Monde

Spanska och italienska mediebolag har redan hoppat av köpkarusellen runt Le Monde. Att icke fransmän skulle äga den anrika tidningen, som startades på uppmaning av General Charles de Gaulle vid befrielsen av Paris i slutet av andra världskriget, är otänkbart.

Frågan är om person med vänsteråsikter tillåts.

Tidningens journalister och en ideell organisation av läsare äger en majoritet av tidningen. Det betyder att journalisterna kan avsätta Le Mondes chefer om de är missnöjda.

Den franska tidningsmarknaden befinner sig i en utförsbacke med fallande annonsintäkter och upplagor. Le Monde har därtill en stor skuldbörda efter att ha försökt investera sig ur krisen. I juli beräknas tidningens pengar vara slut och därför har man tagit det drastiska steget att sätta upp Till Salu-skylten.

I dag finns det två mer eller mindre officiella intressenter.

En grupp består av en telekommiljardärer, Pierre Bergé som varit delägare i Yves Saint Laurent och Matthieu Pigasse som varit chef på banken Lazard. Men Pigasse har även varit rådgivare till Dominique Strauss-Kahn som utpekas som socialisternas presidentkandidat vid valet 2012.

Enligt New York Times var det med anledning av Pigasse som president Sarkozy i förra veckan kallade in Le Mondes publisher Éric Fottorino för ett möte på Élyséepalatset.

Det har naturligtvis retat upp nuvarande ägarna.
– I vilken annan stor demokrati skulle en sådan intervention vara oacceptabel, säger en talesperson för ägargruppen.  

Problemet för Sarkozy är att den andra spekulanten är en grupp som består av telekomjätten France Telecom plus företagsgruppen Groupe SFA PAR som bland annat äger veckotidningen Le Nouvel Observateur som politiskt står till vänster.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Le Monde

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.