Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Serner ryter ifrån

Publicerad: 20 februari 2008, 06:08

Nu ger sig även Tidningsutgivarna in i debatten om Telias kontroversiella mobiltjänst ”Surf Open”. Vd Anna Serner har skrivit till Indra Åsander, ansvarig för innehållstjänster på Telia, och kräver att de ändrar upplägget för tjänsten.


Anna Serner tycker att det är rätt att bojkotta "Surf Open"

– Surf Open-tjänsten innebär att tidningarnas webbsidor påverkas såväl till innehåll som till form utan ansvarig utgivares medverkan. Det är inte acceptabelt, anser Anna Serner, vd Tidningsutgivarna.

Dagens Industri, Expressen, Svenska Dagbladet och DN bojkottar redan tjänsten. Anledningen är att tidningarnas innehåll ändras av Telia.
– Våra läsare knappar in DN i Surf Open och får se något som jag inte har godkänt som ansvarig utgivare på DN. Jag kan aldrig gå med på att DNs innehåll manipuleras. Det är inte Telia som ska bestämma vad som ska visas på våra sajter, sa Thorbjörn Larsson, chefredaktör på DN nyligen.

Tidningarna får nu stöd av TU.
– Det är alltid ansvarig utgivare som ska avgöra vilket innehåll som finns i papperstidning, på en webbplats eller i mobilen – oavsett om det handlar om redaktionellt material eller annonser. Det ger Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) och Tryckfrihetsförordningen (TF) stöd för.

Anna Serner kritiserar också Telias affärsmodell för tjänsten.
– Var och en inser ju att det är orimligt att distributören – i det här fallet Telia – ska tjäna pengar på annonsutrymme som någon annan – tidningarna - redan har sålt. Nog borde en aktör som Telia kunna skapa intäkter på ett schysst sätt, säger Anna Serner.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.