Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Siren ökade trots krisen

Publicerad: 20 augusti 2010, 13:54

Nyhetsbyrån Siren är en framgångssaga. 2009 fortsatte bolaget att öka vinst och omsättning, trots att många av mediehusen gick på knä.


Ämnen i artikeln:

Matti Larsson

Matti Larsson, vd nyhetsbyrån Siren. Foto: Pressbild.

Med en omsättning på 8,2 (7,1) miljoner och ett rörelseresultat på 1,9 (978 738) miljoner kronor visar nyhetsbyrån att fjolåret var ett bra år.

– Vi visar att det finns ett utrymme att tjäna pengar på ta fram egna nyheter och göra bra journalistik, säger Matti Larsson, vd för Siren.

Resultatet på sista raden blev 1,2 miljoner kronor – en rejäl ökning gentemot 2008-års 729 569 kronor. Förutom att intäkterna ökade lyckades bolaget minska sina personalkostnader med drygt 500 000. Medelantalet anställda sjönk från nio till sex stycken.

Enligt Matti Larsson är den främst anledningen till att bolaget ökar att de nu letar sig utanför redaktionerna för att hitta kunder även inom andra branscher.

– De drabbades inte lika hårt av krisen som stora delar av mediebranschen gjorde. Sen är det nya marknader för oss så det är klart att vi kan hämta in där, säger han.

Vinsten ska enligt årsredovisningen delas ut till aktieägarna som består av bolaget Dead Dog Ranch AB (35%), Magnus Karlén (31,7%) och Anders Nilsfors (33,3%).

Matti Larsson sålde sitt aktieinnehav i Siren i början av året till Dead Dog Ranch.

Siren är en relativt ung nyhetsbyrå. Sedan starten 2001 har bolaget växt stadigt och har idag runt 200 kunder. Deras specialitet är att leverera information från myndigheter till redaktioner och andra aktörer i behov av underrättelser.

I den senaste årsredovisningen skriver de att ”under 2010 fortsätter bolaget att utveckla nya tjänster och bredda marknaden med målsättning att vid ingången av 2011 ha en fakturering överstigande 10 MSEK”.

– Vi kommer att att överträffa vårt mål om att fakturera 10 miljoner kronor vid årets slut, säger Matti Larsson.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Matti Larsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.