Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

SJF och SKL vill öka skydd för journalister och politiker

Publicerad: 16 juli 2013, 08:34

Flera rapporter visar att hot och våld mot journalister och förtroendevalda har ökat. Därför uppmanar SKL och Journalistförbundet nu regeringen att ta fram en lagstiftning som stärker skyddet för det demokratiska intresset, skriver nyhetsbyrån Siren.


Ämnen i artikeln:

RegeringenSirenSKLJournalistförbundet

Brottsförebyggande tågets rapport  om hot och våld mot förtroendevalda från 2012 visar att 16 procent har utsatts för hot och våld på grund av sitt politiska uppdrag.

I en enkätundersökning i Svenska Dagbladet medger varannan av Riksdagens kvinnliga ledamöter att de utsattes för hot under det senaste året på grund av sitt uppdrag. En av kommunerna som känt att hoten mot de förtroendevalda har ökat är Piteå. Komunnen har efter polisens råd valt att stärka säkerheten mot sina politiker och anställda.

Även journalister känner sig utsatta på grund av sitt yrke. Under vintern och våren har flera journalister, även här främst kvinnor, vittnat om hot eller trakasserier.

Därför vill Journalistförbundet och SKL nu uppmana regeringen att ta fram ett förslag till lagstiftning som stärker skyddet för de förtroendevalda och för journalister, skriver Siren.

Kommittén om hot och våld mot förtroendevalda övervägde en utformning av lagstiftningen som inte är knuten till individen utan snarare riktar sig mot det demokratiska intresset. En lagstiftning om hot mot demokratin menar kommittén skulle öka skyddet för dem som tar sig an ett förtroendeuppdrag och de som har som uppgift att granska de samma.

Alexandra Barganowski

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.