Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Sjöberg kritisk mot hovrättsdom

Publicerad: 31 maj 2013, 13:22

Foto: Andreas Alfredsson

Expressens förre chefredaktör Otto Sjöberg försvarar den tio år gamla namn- och bildpubliceringen som han blivit fälld i hovrätten för.


Ämnen i artikeln:

ExpressenOtto Sjöberg

– Det är faktiskt så att det var en oenig hovrätt som fällde domen, säger Otto Sjöberg. Hade vi haft en ledamot till på vår sida hade vi blivit friade.

Hovrättsassessor Emil Karlsson hade avvikande åsikt och skriver så här om sin skiljaktiga mening:

"I det här fallet har publiceringen ingått som ett led i bevakningen av ett kriminalfall som haft förhållandevis stort allmänintresse, både som enskild händelse och som ett uttryck för det samhällsproblem som mäns våld mot kvinnor utgör. Rapporteringen, som varit en del av den yrkesmässiga nyhetsförmedlingen, framstår som vederhäftig. Vid en samlad bedömning av omständigheterna och med särskilt beaktande av instruktionen i l kap. 4 § tryckfrihetsförordningen rinner jag - till skillnad från majoriteten — att det var försvarligt att lämna uppgifterna. Mot denna bakgrund och då uppgifterna dessutom var sanna anser jag att Otto Sjöberg bör frikännas från ansvar."

– Han är inne på precis det vi anförde, säger Otto Sjöberg. Det handlar om en exceptionell händelse där nationella insatsstyrkan gjorde en fritagning av kvinnan.

Otto Sjöberg menar också att det först var när vidden av mannens brottslighet var känd som namn- och bildpubliceringen skedde. Han hade ett långt brottsregister och hade länge förföljt kvinnan och hennes familj.

– Det är olyckligt att rättsprocessen tagit så lång tid, hela tio år, säger Otto Sjöberg. Publiceringsbeslut om nyheter måste fattas i nuet och efter tio år kan det vara svårt att minnas vilket stor händelse det här var då, för tio år sedan.

Om han och Expressen ska söka prövningstillstånd för att överklaga till högsta domstolen, har man inte bestämt än.

– Nu måste vi gå igenom domen i lugn och ro, säger Otto Sjöberg. Det går inte att bedöma på stående fot om vi har något att vinna på att söka prövningstillstånd.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

ExpressenOtto Sjöberg

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.