Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Sjöberg och Gerdin kan hamna i EG-domstolen

Publicerad: 28 maj 2008, 14:45

Det hettar till rejält i spelfrågan. Allt tyder nu på att Svea hovrätt kommer att begära ett förhandsbesked från EG-domstolen i frågan om spelannonsering i Aftonbladet och Expressen. - Det är det här alla väntat på. Nu äntligen hamnar spelfrågan i rätt arena - EG-domstolen, säger Stefan Widmark, advokat och Aftonbladets juridiska ombud.


Otto Sjöberg på Expressen och Anders Gerdin, fd chefredaktör på Aftonbladet fälldes båda i tingsrätten. Foto: Erik Esbjörnsson

Både Aftonbladets dåvarande chefredaktör Anders Gerdin och Expressens Otto Sjöberg fälldes 2005 i tingsrätten för brott mot svensk lotterilag genom att de tagit in annonser för utländska spelbolag.

Båda tidningarna överklagade domarna till hovrätten som sade nej till prövning. Aftonbladet och Expressen begärde då båda prövningstillstånd i Högsta domstolen (HD).

I december 2007 gav HD dem rätt. Det innebar att frågan skickades tillbaka till hovrätten för avgörande.

Hovrätten har nu begärt in synpunker från de två parterna - Aftonbladet och Expressen - eftersom den "överväger att begära förhandsavgörande från EG-domstolen".

Det innebär att den svenska lotterilagen - och reklamreglerna för spel - med största säkerhet kommer att granskas av EG-domstolen.

Finner de att den svenska lagstiftningen står i strid med EG-rätten kan det betyda en dramatisk förändring på den svenska spelmarknaden.
- Att allt tyder på att frågan nu kommer till EG-domstolen är ett oerhört viktigt steg, säger Stefan Widmark.

Aftonbladet och Expressens juridiska ombud har nu fram till måndag den 9 juni på sig att komma med synpunkter till hovrätten inför avgörandet, som av allt att döma kommer under juni månad.

Att hovrätten "överväger att begära förhandsavgörande" betyder inte att de slutligt bestämt sig. Men skrivningarna från hovrätten tyder helt klart på att de förväntar sig ett avgörande i EG-domstolen innan de själva går vidare med frågan.

Fast det betyder inte att går speciellt snabbt. Även avgörandet i EG-domstolen kommer att dröja.
- Min bedömning är att det kan ske inom ett till två år från nu. Det som kan skynda på är att flera andra länders domstolar har skickat liknande frågor om spelannonsering till EG-domstolen, och att de har pågående mål i frågan sedan förra året, säge Stefan Widmark.

Dessutom finns naturligtvis fortfarande möjligheten att EG-domstolen finner att den svenska lagstiftningen inte alls står i strid med EG-rätten. Men det måste betraktas som osannolikt, speciellt eftersom också EU-kommissionen har hotat att driva frågan om Sverige och några andra länders spellagstiftning till domstolen.

Att HD gav prövningstillstånd har redan påverkat praxis hos svenska tidningar. Redan tidigare tog Aftonbladet och Expressen emot utländska spelannonser. Men sedan HD-avgörandet har till exempel även Svenska Dagbladet och andra morgontidningar börjat med spelannonser.

Janne Sundling

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.