Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Skånskan rensar ut i ledningen

Publicerad: 12 november 2008, 15:45

Skånska Dagbladet kan överleva utan presstöd. Men det kräver snabba och hårda tag av en ny ledning. Före nyår sparkas därför vd Richard Kling. I tisdags körde styrelsen över chefredaktör Jan Johansson och kritiserade förslaget till ny tidning.


truefalse

Chefredaktör Jan Johansson samt vd Rickard Kling. Foto: Klara Leo

Centerstyrda Skånska Dagbladet har i tio år ägt Norra Skåne i Hässleholm och Laholms Tidning utan att samordna och rationalisera inom koncernen. Varje år har staten skänkt koncernen 72 miljoner kronor i presstöd. Vinsterna har satsats på börsen.

I somras insåg styrelsen att alla kurvor pekade fel. En majoritet av styrelsen driver nu fram en rad hårdhänta förändringar i en omvälvande räddningsplan. I höst händer allt på en gång:

- Koncernens tre företag fusionerades den 1 november.
   - 110 av de 260 anställda ska sparkas.
   - Ett helt nytt tidningskoncept med tydligt lokalt fokus ska lanseras.
   - Tidningen söker en ny vd som ska ersätta Richard Kling, 61.
   - I tisdags kritiserade styrelsen tidningsledningens idéer om ny tidning.
   - De tre samordnade redaktionerna väntas få en förstärkt ledning.

Medan den gamla ledningen, vd Richard Kling och chefredaktör Jan Johansson, for till Bryssel för att med Kreabs pr-konsulters hjälp vädja om fortsatt statsstöd satt tidningsledningen hemma  och räknade på en överlevnadsplan som utgick från att storstadsstödet skrotas.

Räddningsplanen anammades av styrelsen som lade ribban på den höjd som är aktuell för att Skånska Dagbladet ska överleva: företaget ska klara sig utan presstöd.

Den tuffa planen drivs nu igenom lika obarmhärtigt mot hög som låg inom koncernen: MBL-förhandling-ar pågår om de tuffa nedskärningar som drabbar alla avdelningar och styrelsen söker en ny vd som ska ersätta Richard Kling.

40 anställda vid tryckeriet och annonsproduktionen är redan uppsagda, eftersom tryckeriet läggs ner. Den 1 februari börjar Skånskan tryckas i danska Rotationens nya tryckeri i Malmö.

Av koncernens resterande 220 anställda ska ytterligare 70 bort under loppet av nästa år. MBL-förhandlingarna har just inletts. Kostnaderna för att hårdbanta tidningarna uppskattas till cirka 50 miljoner kronor.

Förändringsarbetet drivs främst av en trio i styrelsen: ordföranden Ingemar Jeppsson, centerkommunalråd i Eslöv, vice ordföranden Lars Lundblad, vd för Centertidningar tills Stampen köpte koncernen och Håkan Mattsson, kommunalråd och centerledare i Ystad.

I tisdag tog styrelsen det ovanliga greppet att diskutera omgörningen av tidningen, som redesignats av formgivaren Tony Henschel. Enligt uppgift var styrelsen kritisk mot att tidningskonceptet inte var tillräckligt lokalt.

– Vi fick en föredragning av hur produkten ska se ut, säger Ingemar Jeppsson. Än så länge är vi helt nöjda med utseendet.

Han vill inte kommentera konceptet med mer lokalt material, men säger:
– I en lågkonjunktur står sig den lokala annonseringen bättre. Vårt mål är att gå runt utan presstöd.

Ingemar Jeppsson vill heller inte kommentera sökandet efter ny vd:
– Det är interna angelägenheter.

Facket förhandlar i dagarna om en ny gemensam ledning för de tre tidningarna, säger journalistklubbens ordförande Jakob Hydén:
– Därefter ska vi prata om vilken produkt vi ska göra, sedan organisation. Vi vet därför inte hur många journalister som drabbas. Men vi hoppas att företaget vill satsa på högkvalitativ lokal journalistik och det kräver lokalt förankrade journalister.

I förra veckan kom uppgifter om att Skånskan planerar att lägga ner sex lokalredaktioner, en uppgift som ingen vill bekräfta innan organisationen förhandlats.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.