Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Snodde blogginläggen och blev publicerad

Publicerad: 19 juli 2010, 14:01

Krönikören snodde Cecilia Perssons blogginlägg och publicerade dem i Nacka-värmdöposten, utan att betala eller ens be om lov. – Jag fick panik och stängde ned bloggen direkt, säger Cecilia Persson.


Faksimil från Nacka-värmdöposten samt citat hämtat från det aktuella blogg-inlägget.

Hela historien började när bloggaren Cecilia Persson för någon vecka sedan berättade en historia för sin pojkväns mamma. I fredags kom mamman tillbaka med den senaste upplagan av Nacka-värmdöposten och frågade om det var hon som hade skrivit krönikan med titeln ”Rosita trodde på gemenskap genom Nirvana”. Den stämde nämligen väldigt väl överens med historien hon nyligen hört.

Efter att Cecilia Persson hade läst igenom krönikan blev hon chockad.

– Jag tänkte: Herregud! Den här har ju jag skrivit, säger hon.

Det är ytterst få ändringar som har gjorts mellan Cecilia Perssons blogginlägg och den krönika som finns i tidningen.

Efter upptäckten ringde hon genast till Nacka-värmdöposten som snabbt plockade bort krönikan fån sin webb, där den också fanns publicerad. Efter en kontroll på Google upptäckte Cecilia Persson ytterligare en krönika av samma person, men med skillnaden att denna var ett hopplock av två blogginlägg. Dessutom hittade hon krönikörens blogg, där ytterligare kopior förekom.

– Det var som att hon hade kapat min blogg rakt av. Men efter att jag kontaktade tidningen har hon stängt ner sin blogg, säger Cecilia Persson.

Imorgon ska hon få träffa Nacka-värmdöpostens tillförordnade redaktionschef Hanna Bäckman tillsammans med den berörda krönikören.

– Jag vill få ersättning men framförallt vill jag ha en upprättelse publicerad i tidningen, säger Cecilia Persson.

Hanna Bäckman, som är tf. redaktionschef, ber att få återkomma när Resume.se ringer upp. När hon sedan gör det är hon ledsen för det som har skett.

– Det här är ju ett exceptionellt fall och det är en jättetråkig situation, säger hon.

Hur kommer ni att gå vidare med det här?

– Bloggaren kommer att få den ersättning som krönikören skulle ha haft från början, plus ett extra tillägg på grund av de här omständigheterna.

Kommer ni att fortsätta anlita krönikören?

– Absolut inte. Det är omöjligt efter det här och det har vi sagt till henne också.

Hur kommer ni att kontrollera era krönikörers texter framöver?

– Vi kommer såklart att läsa dem så noggrant det går, men samtidigt kan vi ju inte sitta och googla på allt som kommer in. Vi måste kunna lita på våra krönikörer, säger Hanna Bäckman.

Nacka-värmdöpostens krönikör har skrivit för tidningen under cirka två års tid. Det är två av hennes krönikor som har konstaterats vara plagiat.

– Jag har fruktansvärt dåligt samvete och jag ångrar mig jättemycket, säger hon till Resume.se.

Några ytterligare kommentarer till det som har hänt vill hon inte ge.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.