Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Söder kritiserar Orrenius

Publicerad: 16 december 2014, 07:22

Björn Söder är kritisk.

Foto: Skärmdump från Aktuellt-sändningen.

Björn Söder kritiserar DN-journalisten Niklas Orrenius för att ha "utelämnat resonemang" i sin uppmärksammade text om Sverigedemokraterna, Zlatans reklamkarriär ifrågasätts på Sportbladet och Alliansen kritiserar det minskade stödet till kulturtidsskrifter. Läs fler nyheter i Morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Dagens NyheterNiklas OrreniusDNAlliansenAktuelltBjörn SöderSVTBill CosbyMorgonsvepetSDSverigedemokraterna

Söder kritiserar Orrenius
I en text om Sverigedemokraterna som journalisten Niklas Orrenius publicerade i söndagens DN framkom att SD:s partisekreterare Björn Söder tycker att samer, kurder och judar kan få leva i Sverige - men att de inte är svenskar. I gårdagens Aktuellt i SVT2 kritiserade Björn Söder Niklas Orrenius text och menade att saker och ting har "tagits ur sitt sammanhang."

– Jag blev tillskriven åsikter, man har satt rubriken att jag anser att judar och samer inte är svenskar – det har jag aldrig någonsin sagt och jag blir ledsen när jag tillskrivs sådana åsikter, säger Björn Söder i Aktuellt.

Aktuellt: Samtidigt har du ju godkänt alla citaten i artikeln?
– Ja, fast jag förutsatte naiv som jag är att man också skulle inkludera resonemanget som jag förde med journalisten eftersom vi stod i säkert en till en och en halvtimme och diskuterade detta (...) Det kan jag bara beklaga. Men jag trodde i min naivitet att journalisten skulle vara så reko att han tog med hela resonemanget, säger Björn Söder.

Niklas Orrenius kommenterade saken på sitt Twitterkonto, där han också lade ut en skärmdump på ett mejl där Björn Söder godkänt citaten, och föreslagit några förändringar - som alla enligt Orrenius godkändes innan publicering:

"Jag har inte sett Aktuellt. Det är ingen match mellan mig o Björn Söder. Diskussionen bör handla om SD:s nationalism"

"Jag har citerat Björn Söder mer utförligt och generöst än nån annan politiker jag intervjuat. Läs och bedöm själva (...) Alla citat är korrekta enl mail från Söder", twittrade Orrenius.

I sviterna efter att DN-artikeln publicerades har flera av Sveriges politiker krävt att Björn Söder ska avgå från sin post som riksdagens andre vice talman.

"Mycket skrämmande", kommenterar statsminister Stefan Löfven, "Dags att avgå som talman", tycker Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, enligt DN. Även MP:s gruppledare i riksdagen, Maria Ferm kommenterar saken i Aftonbladet: "Oroväckande och obehagligt".

Sportbladets Patrik Sjögren ifrågasätter Zlatans reklamkarriär
Under gårdagen blev det känt att Zlatan Ibrahimovic börjar samarbeta med det norska klädbolaget Dressmann. Tidigare har fotbollsstjärnan bland annat även gjort reklam för Volvo. Patrik Sjögren skriver att Zlatan tjänat minst 1,2 miljarder på sin fotbollskarriär, så han tror inte att stjärnan gör reklam för pengarnas skull:

"Jag tror inte att det är de extra miljonerna som är den egentliga drivkraften. Jag tror helt enkelt att han vill vara bäst på det här också. På reklam", skriver Sjögren.

"Sverige håller på att fördummas"
I fredags kom beskedet att nästa års budget kommer att innebära ett minskat presstöd till kulturtidsskrifter. Det bemöts nu av massiv kritik, även bland Alliansens egna.
– Sverige håller på att fördummas. Det verkar inte spela någon roll vem som sitter vid makten, bildningsperspektivet är borta, säger EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) enligt SVT.

Cosbys fru till sin makes försvar
Tv-legendaren Bill Cosby har anklagats av ett 20-tal kvinnor för sexuella övergrepp. Nu kommenterar för första gången frun Camille Cosby och beskriver honom som snäll, generös, rolig och underbar.
– En annan man har porträtterats i medierna de senaste två månaderna. Det är ett porträtt av en man jag inte känner. Det är också ett porträtt som målats upp av personer och organisationer som många inom medierna har gett frikort, säger hon, skriver TT.

Sheen tillbaka till Two and a half men
Nu spekuleras det i om Charlie Sheen kommer tillbaka till serien Two and a half men som han för några år sedan blev sparkad från. 2011 ersattes han av Ashton Kutcher och sista avsnittet av serien ska sändas 19 februari 2015. När Kutcher besökte Ellen de Generes show och fick frågan om Sheen kommer tillbaka till serien ska Kutcher haft ett dåligt pokerfejs, skriver Expressen.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.