Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

SSU: Aftonbladet körde över oss

Publicerad: 21 september 2010, 14:05

Aftonbladet använder en av SSU:s symboler för sin kampanj ”Vi gillar olika”. Trots att ungdomsförbundet har förbjudit dem att göra det. – De sa att det struntar vi i. Vi kör ändå, säger Elin Nordmark försteombudsman för SSU i Stockholms län.


Ämnen i artikeln:

SSUAftonbladet

Rör inte vårt varumärke. SSU gillar inte att Aftonbladet tagit deras symbol utan lov för att använda i en egen kampanj.

Aftonbladets kampanj ”Vi gillar olika” skördar just nu framgångar på nätet. Symbolen, handen som spärras ut i en stopprörelse kommer från antirasistkampanjen ”Rör inte min kompis” som startades på 80-talet.

”Rör inte min kompis” symbolen kommer från Frankrike men de svenska rättigheterna till varumärket innehas av SSU i Stockholm.

– Vi hade en överenskommelse med Elin (Nordmark, SSU) om att vi skulle få använda den. Sedan drog hon av något skäl sig ur i sista sekunden. Då ändrade vi texten i handen till ”Vi gillar olika”, säger Sigge Ennart sajtchef på Aftonbladet.se

Elin Nordmark har dock en annan version av händelserna. Hon medger att Aftonbladet först fick tillstånd att använda symbolen och att hon ändrade sig, men det var just för att de ville ändra texten till något annat än ”Rör inte min kompis”.

– Vi anser att man då underminerar vad rör inte min kompis står för. Men då sa de det struntar vi i. Vi kör ändå, säger Elin Nordmark.

SSU står bakom Aftonbladets budskap och tycker att det är en bra kampanj i övrigt men samtidigt känns det obegripligt hur de hanterat diskussionen.

– Vi förstår verkligen inte varför de vill göra så här. De underminerar vår originalkampanj. Det blir svårt för oss att köra den kampanjen i fortsättningen, säger Elin Nordmark.

SSU har ännu inte beslutat om de ska inleda en rättsprocess mot Aftonbladet.

Kampanjen har i skrivande stund engagerat 245 985 personer och Sigge Ennart tar lätt på kritiken från SSU:
– Jag vet inte varför hon drog sig ur. Det här har blivit en succé. Det borde rimligtvis gynna saken. Jag tycker Elin ska vara glad över detta.

Ove Gustafsson

Ämnen i artikeln:

SSUAftonbladet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.