Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Stark kritik mot SvDs ”psykopat”-artikel

Publicerad: 6 maj 2013, 08:47

SvDs intervju med forskaren Adrian Raine har fått stark kritik

SvDs artikel "Ondskan sitter i pannloben" har utlöst en kritikstorm i sociala medier. Men artikelförfattaren Henrik Ennart menar att kritiken är felriktad.


I lördags publicerade SvD en intervju med Adrian Raine, professor i kriminologi och psykiatri, med anledning av hans teorier om vad som ligger bakom att vissa människor utvecklas till psykopater.

Hans nya bok "Anatomy of violence" tar upp olika former av förändringar i hjärnan som förklaringar till varför vissa människor är våldsammare än andra.

I artikelns nyhetsgrafik lyfts även yttre kroppsliga tecken som kan tyda på ökad våldsbenägenhet:

- ett streck över handflatan
- tydlig linje på tungan
- öronen sitter lägre än ögonen
- stort gap mellan stortån och långtån
- låg vilopuls
- åtsmitande öron
- elektrostatiskt hår
- små bjöda fingrar  

Kritiken på sociala medier lät inte vänta på sig.

"Det är en gammal mänsklig dröm att kunna avgöra människors personligheter genom att titta på dem. Det funkar inte. Vare sig du använder PET-kamera eller skallmätning", skrev till exempel journalisten och författaren Augustin Erba i ett facebookinlägg som spreds som en löpeld i sociala medier.

Artikelförfattaren Henrik Ennart är inte förvånad över kritiken.

– Vi hade väntat oss en kraftig reaktion, säger han. Men det är en nyhetsintervju med en forskare som är mycket respekterad inom sitt område. Men samtidigt kan jag tycka att man kanske borde läsa hans bok innan man går ut och kritiserar intervjun på det sätt som skett.

Samtidigt menar Henrik Ennart att det finns saker i utgörningen av artikeln som SvD kunde gjort bättre.

– Det hade varit bra om kommentarerna från de svenska forskarna hade funnits i anslutning till lördagens artikel i stället för dagen där på, säger han. Och när det gäller markörerna i grafiken borde de antingen fått ett större utrymme där vi kunde förklarat dem bättre, eller också kanske vi borde ha avstått från dem.

Krister Berntsson

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.