Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Stolta men inte nöjda"

Publicerad: 15 februari 2010, 11:57

De flesta dagstidningsföretag skulle nog vara mer än nöjda med Dagens Industris lönsamhet. Men finanskrisen har slagit stenhårt mot affärstidningen.


Ämnen i artikeln:

Casten AlmqvistDagens Industri

Casten Almqvist är vd för Dagens Industri.

– Vi är stolta, men inte nöjda. Det har varit ett osedvanligt tufft år där annonsintäkterna både på nät och papper har rasat med 30 procent, säger vd Casten Almqvist.

Dagens Industri har länge varit ett av Bonnierkoncernens lönsammaste företag. Tidningen tjänar fortfarande bra med pengar – men inte alls som 2008.

Då drog DI-gruppen (papperstidningen och Di.se) in 784 miljoner kronor och gjorde en vinst på 195 miljoner kronor. Det vill säga en rörelsemarginal på 25 procent.

Under fjolåret tappade tidningen drygt 160 miljoner kronor i intäkter och landar på 619 miljoner kronor i nettoomsättning. Samtidigt halveras vinsten till 89 miljoner kronor, vilket ger en vinstmarginal på 14 procent.

Under 2008 var Di.se den lysande stjärnan. 108 miljoner i intäkter gav en vinst på hela 47 miljoner. När sajtens ekonomi nu summeras är vinsten nere på 11 miljoner kronor samtidigt som intäkterna drygt 25 miljoner till 77 miljoner.

Casten Almqvist tror inte på någon snabb vändning för annonskonjunkturen.
– Det är väldigt slagigt. November och december blev bra, medan januari och februari ligger ganska stilla. Det är möjligt att det är ett tecken på en brytningstid, men ännu finns ingen tydlig trend.

Fjolårets resultat innebär inte att det blir några ytterligare stora sparpaket på Dagens Industri.
– Vi kommer att ha stenhård kostnadskontroll. Men vi planerar inget ytterligare efter de stora förändringar vi gjorde ifjol.

Men på ett område kommer Dagens Industri att satsa.
– Vi ska öka våra prenumerationsintäkter. För att göra det har vi satsat på ett nytt crm-system och kommer att jobba mer med marknadsföring. Här kan det också bli aktuellt med nya medarbetare.

Dagens Industri ingår i affärsområdet Business Press inom Bonnier. Jämfört med kollegorna i Östeuropa har Dagens Industri klarat sig bra.
– En 30 procentig nedgång hade nästan varit upp på vissa marknader där. I Litauen tappade vi 65 procent. Sammantaget innebär det att vi gör en förlust i den här verksamheten.

Den enda verksamheten inom gruppen som går enligt budget är Dagens Medicin. Danska affärstidningen Børsen har det tufft, men klarade att visa vinst under 2009.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.