Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Storgräl mellan Helin och Mattsson

Publicerad: 18 januari 2010, 11:48

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin i sin blogg går till att rasande angrepp på konkurrenten Expressen och tidningens chefredaktör Thomas Mattsson. Allt handlar om bevakningen av stölden av skylten ”Arbeit macht frei” vid Auschwitz.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetThomas MattssonExpressenJan Helin

Expressens Thomas Mattsson och Aftonbladets Jan Helin. Foto: Björn Elgstrand

Stölden av skylten blev en stor nyhet världen över. Aftonbladet publicerade sedan en artikel, där Anders Högström, avhoppad nazist, talade ut om sin inblandning i stölden. Där redovisades också uppgifter om att de pengar som stölden gav skulle användas för att finansiera terrorattacker på Sveriges Riksdag och statsminister Fredrik Reinfeldt.

Politikerbloggen skrev att de uppgifterna var en ren bluff som diktats ihop för att Anders Högström skulle kunna sälja sin historia till medierna. Expressen tog också upp historien om en bluff i en stor artikel.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin skriver i sin blogg att det är en lögn att tidningen betalat för sin story.

Tidningen hade också kontrollerat med Säpo om det fanns någon substans i de terrorhot som framfördes. Något som de fick bekräftade.

Jan Helin säger att storyn om bluffen är planterad av Lars-Göran Wahlström, god man åt Anders Högström. Som bevis för det har tidningen lagt ut en intervju som tidningens reporter Rickard Aschberg gjorde med Wahlström. Där hotar Wahlström ( som Helin kallar får dåfink” Aftonbladet  med att han ska gå ut med storyn om en bluff – om Aftonbladet publicerar.

”Två dagar senare sväljer Politikebloggen och Expressen Wahlströms bete med hull och hår…”, skriver Helin.

Jan Helin skräder inte orden om vad han anser om Expressens artikel om den påstådda bluffen.
”Expressen försöker nu med hjälp av en dårfink för att kompensera ett undermåligt nyhetsarbete”, skriver Helin.

Thomas Mattsson:
– Min enda kommentar är att Expressen, både i julas när Per-Anders Broberg var ansvarig utgivare och nu med mig i tjänst, har varit mycket restriktiv med att föra fram nynazisternas olika påståenden. Vi har istället sagt att de borde ringa Interpol...
–    Om det ska bli pajkastning tänker inte jag baka den första tårtan, jag ägnar mig hellre åt hur vi ska bevaka Haiti bra i alla våra mediekanaler.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.