Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Största raset någonsin för dagspressen

Publicerad: 21 maj 2013, 11:16

Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter

Foto: Bilden är ett montage

Den svenska dagspressen rasar dramatiskt. Under de senaste fem åren har andelen svenskar som läser en dagstidning i papper minskat från 80 procent till 59 procent. Nästan hälften av tappet inträffade under förra året, det visar siffror från SOM-undersökningen som tidningen Journalisten tagit del av.


De dramatiska uppgifterna kommer från den nationella SOM-undersökningen 2012 från SOM-institutet vid Göteborgs universitet som ännu inte har publicerats.  

Under 2012 minskade svenskarnas användande av dagstidningar i papper med tio procentenheter. Endast 59 procent i åldersgruppen 16-85 år nyttjande en morgontidning minst fem dagar i veckan eller kvällstidning minst tre dagar i veckan under förra året. År 2007, så sent som för fem år sedan låg motsvarande siffra på 80 procent.

De föregående SOM-undersökningarna visar att minskningen skedde långsamt under perioden fram till 2007 när raset började:

– Läsandet av papperstidningar minskar men det har framför allt varit kvällstidningarna som har tappat. Men nu ser vi att morgontidningarna slår igenom i undersökningarna. Det är stora förändringar de senaste fem åren och framför allt under förra året, säger Ulrika Facht, forskare på Nordicom på Göteborgs universitet till tidningen Journalisten.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.