måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Största raset någonsin för dagspressen

Publicerad: 21 maj 2013, 11:16

Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter Foto: Bilden är ett montage

Den svenska dagspressen rasar dramatiskt. Under de senaste fem åren har andelen svenskar som läser en dagstidning i papper minskat från 80 procent till 59 procent. Nästan hälften av tappet inträffade under förra året, det visar siffror från SOM-undersökningen som tidningen Journalisten tagit del av.

Ämnen i artikeln:

Dagspress

ART

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


De dramatiska uppgifterna kommer från den nationella SOM-undersökningen 2012 från SOM-institutet vid Göteborgs universitet som ännu inte har publicerats.  

Under 2012 minskade svenskarnas användande av dagstidningar i papper med tio procentenheter. Endast 59 procent i åldersgruppen 16-85 år nyttjande en morgontidning minst fem dagar i veckan eller kvällstidning minst tre dagar i veckan under förra året. År 2007, så sent som för fem år sedan låg motsvarande siffra på 80 procent.

De föregående SOM-undersökningarna visar att minskningen skedde långsamt under perioden fram till 2007 när raset började:

– Läsandet av papperstidningar minskar men det har framför allt varit kvällstidningarna som har tappat. Men nu ser vi att morgontidningarna slår igenom i undersökningarna. Det är stora förändringar de senaste fem åren och framför allt under förra året, säger Ulrika Facht, forskare på Nordicom på Göteborgs universitet till tidningen Journalisten.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev