måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

SvD kapar i redigeringen

Publicerad: 19 november 2014, 09:40

Foto: Jonas Eltes.

UPPDATERAD Svenska Dagbladet står liksom Aftonbladet inför en digital omställning. Det informerades personalen om i går. – Vi är ganska luttrade, men det blir låg stämning när neddragningar drabbar oss en gång om året och lagom till jul, säger Thomas Berglund, tidningens fackklubbsordförande.

Ämnen i artikeln:

Fredric KarénSvDSchibsted MediaGunilla Asker

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


Resumé rapporterade i går om att Aftonbladet ska kapa 30-40 tjänster som ett led i den digitala omställningen och för att spara 40 miljoner kronor.

Nu står det klart att även Svenska Dagbladet står inför en omorganisation som framförallt kommer att beröra redigeringen. En arbetsgrupp bestående av medarbetare ska tillsättas för att titta på hur SvD ska effektiviseras. Förändringen beräknas sjösättas den 1 april – men medarbetarna ska få besked om ett första förslag i mitten av december, enligt Fredric Karén, chefredaktör på SvD.

– Det blir en mindre nedbemanning än den vi gjorde 2013 då det berörde 14 personer. Men vi kommer att bli färre redigerare från och med den 1 april. Exakt hur vi ska jobba och hur många det rör sig om kommer vi titta på under hösten och vintern, säger Fredric Karén.

Till skillnad från Aftonbladet har SvD inte några konkreta siffror på hur mycket de måste spara. Trots nedbantningen tror Fredric Karén på att tidningen kommer att hålla samma kvalitet i framtiden.

– Det är fortfarande SvD som ska stå för allt innehåll i tidningen. Därför är det viktigt att den här processen inte hastas fram. Vår ambition är att läsaren inte ska märka någon skillnad alls.

Enligt Thomas Berglund blev beskedet speciellt tungt för SvD-medarbetare som är anställda i bemanningsföretaget Schibsted Media, med tanke på att de, till skillnad från anställda på Svenska Dagbladet och Aftonbladet inte erbjuds avgångsvederlag.

Tidigare i dag gick fackklubbarna på Schibsted ut och krävde att alla anställda på Schibsted Media ska erbjudas samma avgångsvederlag som de på tidningarna.

– Vi har alltid varit emot att vi använder bemanningsbolag, även om det är internt startat. När vi själva äger ett bolag som ska serva våra egna bolag kan vi inte bara kliva ifrån ansvar. När en sådan här situation uppstår måste villkoren vara rättvisa, säger Thomas Berglund.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev