Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

SvD mister presstödet

Publicerad: 27 mars 2008, 10:43

Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet ser ut att mista presstödet men landsortstidningar kan få behålla sitt. Det är resultatet av en informell överenskommelse mellan regeringen och EU-kommissionen, skriver E24.


Skånskan och Svenskan kan bli av med delar av sitt presstöd. Dala-Demokraten kan däremot räkna med fortsatta statsbidrag.

För att Sverige ska kunna behålla presstödet har man nu gjort en överenskommelse med EU-kommissionen som innebär att stödet till storstadstidningar försvinner under en nedtrappningsperiod på fem år. Anledningen till att man får behålla stödet till landsortstidningar är att det inte anses innebära någon gränsöverskridande snedvridning av konkurrensen, skriver E24.

Det gör däremot stödet till storstadstidningar som Skånska Dagbladet och Svenska Dagbladet. I det senare fallet ägs tidningen av en koncern som verkar i Sverige och Norge. Norge är inte medlemmar i EU men i EES, som också omfattas av konkurrenslagstiftningen.

Med den informella överenskommelsen påbörjas beslutsprocessen som kan vara klar redan till årsskiftet. Den förändring som väntas kommer att innebära att Svenska Dagbladets och Skånska Dagbladets presstöd minskar från 65 miljoner kronor vardera till 17 miljoner kronor under en femårsperiod.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.