Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

SvD och Punkt SE går mot strömmen

Publicerad: 24 januari 2008, 08:18

Sista tredjedelen av 2007 i Orvesto-konsument bjuder inte på några större överraskningar. Dagspressens kräftgång i storstaden fortsätter, med ett undantag: Svenska Dagbladet; som ökar drygt 5 procent. Och Punkt SE får gratiskonkurrenterna att blöda.


Svenskan ökar.

Dagens Industri, Dagens Nyheter, Innerstadspress och Mitt-i-tidningarna, City, GP, Sydsvenskan och Metro redovisar alla negativ tillväxt.

Utvecklingen befäster trenden från tidigare mätningar. Det går sakta men säkert nedåt och konkurrensen är mördande.

Mätningens undantag finns hos Schibsted: Både Punkt SE och Svenska Dagbladet går starkt framåt.

Punkt SE:s nästan fördubblade räckvidd beror till stor del på att tidningen just lanserats vid det jämförande tertialet 2006.

Samtidigt är det en ökning som varit kännbar för konkurrenterna Metro och City, i synnerhet sistnämnda tappar kraftigt.

City tappar drygt 17 procent i räckvidd. Sannolikt är en förklaring att både City och Punkt SE konkurrerar med liknande distributionslösningar, där handutdelning spelar en viktig roll för upplagan.

Svenska Dagbladets framgångar (ökning 5 procent) visar däremot att man tar andelar av huvudkonkurrenten DN.

DN och Svenska Dagbladet tycks inte längre ta särskilt mycket stryk av gratistidningarna, de utkämpar sitt eget krig.

SAMMANFATTNING

Dagspress Storstad

Ingen avvikande bild från tidigare mätningar. Mätaren tickar stadigt nedåt med ett fyra fem procent vid varje mätning.

Enda undantaget är Svenska Dagbladet som ökar i samtliga delar och dagar.

Sydsvenskans tappar position mest, gratistidningskriget i Malmö tar sannolikt andelar. Beslutet att plocka in City ska ses mot den bakgrunden.

Gratistidningarna

Båda City och Metro tar inte oväntat stryk av Punkt SE:s som på nästan ett år har fördubblat upplagans sedan starten hösten 2006. (Inte heller det oväntat.)

Mest stryk tar City som tappat nästan var femte läsare.

Jämför man det totala läsandet av gratistidningar visar det att marknaden verkligen är ett nollsummespel i Stockholm. Strukturaffär inom kort är ett måste.

Kvällspressen

Det handlar inte om Expressen eller Aftonbladet längre. Hela kvällspressen drabbas procentuellt just nu lika hårt, minus 8-10 procent. Minskningarna visar ett generellt förändrat läsarmönster. Det kommer knappast som en nyhet för kvällstidningsredaktörerna, som måste omdefiniera kvällstidningen.

Expressens bilagor tappar mer än Aftonbladet.

Siffrorna för Orvesto 2007:3 i första kolumnen, Orvesto 2006:3 i andra kolumnen, och förändringen i procent i tredje kolumnen. Uppräknat 1 000-tal. Antal intervjuer: 14 150. Population i 1 000-tal: 7 073.

Läs även: Killtidningarnas ras

Peter Willebrand

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.