Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

SvD:s storsatsning: ska stärka ungas läs- och skrivförmåga

Publicerad: 14 maj 2014, 13:02

Foto: Skärmdump från nya sajten.

Svenska högstadieelever blir sämre på att läsa och skriva. Det ska Svenska Dagbladet råda bot på med den nya sajten SvD Läs och skriv, som lanseras i dag.


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetGunilla Asker

På sajten kan lärare, föräldrar och elever hitta användbara verktyg för att öka läs- och skrivlusten och underlätta undervisningen.  

– För oss är det viktigt med det skrivna ordet. Vi har funderat kring satsningen ganska länge, och när Pisa-undersökningen presenterades satte vi igång. Vi vill stötta lärare och föräldrar och främja både läs- och skrivförmågan, säger Gunilla Asker, vd på Svenska Dagbladet.  

Svenska Dagbladet har lagt ut guider till journalistik som elever kan ha som förlaga när de till exempel ska skriva krönikor, kolumner eller nyhetstexter.  

Sajten kommer också att innehålla boktips författade av SvD:s bokrecensent Lisa Bjärbo. Där ska också samlas länkar till skoldebatter samt till SvD:s nya reportageserie "Skolresan".  

Pisa-undersökningen visade att läsförståelsen och skrivkunnigheten sjunker bland högstadiebarn. Varför tror du att vi har en sådan utveckling?
– Det beror på massor med saker, till exempel skolornas bristande resurser som uppmärksammats alltmer. Men sen är det mycket annat som lockar våra ungdomar i dag, det finns mindre tid och klasserna är stora. Det här är jätteviktigt naturligtvis. Det skrivna ordet är grunden för all inlärning, säger Gunilla Asker och fortsätter:

– Vi vill dra vårt strå till stacken, läs- och skrivkunnighet hör ihop med vårt varumärke. Vi ser det här som en långsiktig satsning.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.