tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Svenska dagstidningar kampanjar för tryckfrihet

Publicerad: 2 juni 2008, 07:51

I dag går i stort sett alla TU:s medlemstidningar ut i en bred kampanj för att uppmärksamma den kinesiske journalisten Li Changqings öde.
– Vi har tryckfrihet i Sverige nu men vi vill ha det i framtiden också, säger  TU:s vd Anna Serner till Resume.se.

Ämnen i artikeln:

Dagspress

Svenska Dagbladets förstasida i dag. Den svarta annonsen följs av flera till på samma tema inne i tidningen.

Dagens Nyheter i dag.

I dag skulle den kinesiske journalisten Li Changqing mottagit ”The Golden Pen of Freedom” vid World Association of Newspapers konvent i Göteborg. Men han har inte beviljats utresetillstånd från Kina.
Han fängslades i tre år efter att ha uppmärksammat ett utbrott av Denguefeber som myndigheterna försökte tysta ner och hans öde uppmärksammas i en bred kampanj från TU som går i samtliga dagstidningar som kommer ut i dag.

Kampanjen är utformad av TU men många av tidningarna väljer en egen vinkel på temat. Aftonbladet publicerar på sidan tre en kopia av förstasidan som censurerats av olika anledningar.

Aftonbladets sida tre – en censurerad kopia av ettan.

DN publicerar inte annonsmaterialet från TU utan ägnar i stället ett uppslag på nyhetsplats åt en intervju med Li Changqing. SvD:s etta toppas med raden ”Den här tidningen är ej godkänd av staten” – en text som följs upp i otaliga annonser på olika håll i tidningen.

– Det är ett gemensamt drag från TU. Vi har samordnat det med anledning av att Li Chanqing får sitt pris i dag. Kampanjen drog igång på tryckfrihetens dag den 31 augusti 2006, men vi har lagt den tidigare i år med anledning av kongressen i Göteborg. Det har också gjort att nyhetskopplingen är starkare och vissa har lyft fram den mer, säger Anna Serner, vd på TU, till Resume.se.

Annonsen på sidan tre i Expressen.

Vad hoppas ni uppnå?
– Vi vill att folk, framförallt riksdagsledamöterna, ska reagera. Vi ska följa upp det här med en undersökning bland riksdagsledamöterna som vi publicerar i augusti. Vi har tryckfrihet i Sverige nu men vi vill ha det i framtiden också.

Är alla med?
– I stort sett alla, utom några fådagarstidningar som kommer ut senare i veckan.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev