tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Svenskan och Skånskan förlorar 15 mkr

Publicerad: 25 mars 2010, 12:42

Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet kommer att få sitt presstöd sänkt med 15 miljoner kronor. Det föreslår regeringen i det förslag som nu lämnas in till EU-kommissionen.

Ämnen i artikeln:

Raoul GrünthalLena Adelsohn LiljerothSkånska DagbladetPresstöd

TR

Tobias Rydergren


Raoul Grünthal.

Presstödet har varit en långbänk på Kulturdepartementet. Men efter lång tids utredning har man nu kommit fram till ett förslag som lämnas in till EU-kommissionen. Där kommer Svenskan och Skånskans presstöd att sänkas från dagens 60 miljoner kronor till 45 miljoner kronor.

- Det känns bra att vi nu kan lägga ett slutligt förslag, som vi bedömer kommer att accepteras av Kommissionen. Därmed kan vi bevara det svenska presstödet och äntligen lägga denna fråga bakom oss. Det är en stor framgång i förhållande till läget 2006, då hela presstödet ifrågasattes, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i en kommentar.

Det exakta förslaget ska nu formuleras i en proposition. Om den sedan klubbas så ska sänkningen sedan ske en femårsperiod från och med nästa år.

Raoul Grünthal chef för Schibsted i Sverige tycker att det är bra att presstödsfrågan nu verkar få sin lösning. Men det blir tufft att klara sig med mindre pengar för Svenskan.
– Det är redan idag en väldigt tuff bransch, så det är klart att det kommer att kännas av. Hur vi ska tackla det får jag återkomma med, men det gäller att se det i ett längre perspektiv.

I det nya förslaget ingår också att tidningarna som får stödet måste lämna en redovisning för hur det används. Denna redovisning ska sedan granskas av Presstödsnämnden och skickas vidare till EU.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev