Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Sydsvenskan ska spara 30 mkr

Publicerad: 25 november 2008, 14:18

Sydsvenskan blir helägare till Skånemedia. Samtidigt släpps Skånemedias ägare in som delägare i Sydsvenskan. Syftet är att spara pengar genom samordning.


Johan Ståhl, vd på Sydsvenskan.

Skånemedia består av de tre tidningarna Kristianstadsbladet, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda. Bolaget har ägts till 27 procent av stiftelsen Kristianstadspress och till resterande del av Sydsvenskan.

Nu blir det bolaget ett helägt dotterbolag till Sydsvenskan samtidigt som stiftelsen Kristianstadspress blir delägare i Sydsvenskan AB. Johan Ståhl, som redan idag är koncernchef kommer att basa för det nya bolaget. Syftet med affären är att samordna de fyra tidningarna bättre.
– Vi tror att det här kan frigöra upp mot 30 miljoner kronor, säger Johan Ståhl.

Var kan ni spara pengar?
– Jag brukar säga att vi ska värna den journalistiska mångfalden, men inte den tekniska. I det första skedet ska vi se över distribution, it, ekonomi och adminstration.
– Det är klart att vi även ska se över journalistiska samarbeten, men det är i nästa steg. Vi är också tydliga med att det ska vara fyra tidningsvarumärken även i framtiden.

Rent operativt innebär affären nu att vd Johan Ståhl får en styrelse istället för två att rapportera till. Efter affären som genomförs vid årsskiftet kommer Bonnier att äga över 90 procent av Sydsvenskan. Stiftelsen Kristianstadspress blir den näst största ägaren och Wahlgrenska Stiftelsen blir den minsta delägaren. Alla tre ägare kommer att vara representerade i styrelsen.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.