Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Tidigare KGB-agent startar ny tidning

Publicerad: 19 oktober 2010, 07:09

Dagstidningen i (namnet är just "i") blir den första kvalitetstidningslanseringen på 25 år i Storbritannien. – Vi skapar den första postmoderna dagstidningen, säger i:s redaktör Simon Kelner.


Det är förre ryska KGB-agenten Alexander Lebedev, som de sista åren köpt upp brittiska tidningar på fallrepet, som nu satsar på en ny dagstidning med rikstäckning i Storbritannien.

i är en spin off från The Independent och det mesta av materialet hämtas från modertidningen. Priset blir låga 20 pence, The Independent, liksom The Guardian och The Times, kostar 1 pund på vardagar.

– i är riktad till personer i alla åldrar som läser kvalitetstidningar. Den ska både vara intelligent och kortfattad, den ska gå på djupet och vara snabbläst och erbjuda en omfattande sammanfattning av nyheterna, säger Lebedev.

Simon Kelner blir redaktör för både The Independent och i. I samband med lanseringen av i får The Independent en ny design.

– Sedan independent lanserades för 25 år sedan har den gjort sig känd för att vara innovativ och djärv. Och nu skapar vi den första postmoderna dagstidningen.

Det är främst de som pendlar till jobbet som förväntas läsa den nya tidningen. Andy Mullins, direktör på The Independent beskriver läsarna som pendlare utan tid att läsa de vanliga kvalitetstidningarna.

– Vi skapar en tidning för det 21a århundradet som är designad för människor som vill ha nyheter och underhållning under den begränsade tid de har.

Förutom The Independent äger Lebedev 75 procent av kvällstidningen London Evening Standard som blev gratistidning förra hösten. Ha äger även nyhetstidning i Moskva.

En intressant detalj i sammanhanget är att Portugal fick en helt ny dagstidning förra året som skapades för den unge moderna läsaren. Tidningen döptes till i och i år utsågs den till European Newspaper oft the Year.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.