Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Tidningsdesignerns glädjetårar i natt

Publicerad: 3 december 2010, 12:31

Han är prisbelönt designer som formgivit DN, Bonniers Litterära Magasin och Tidningen Vi. Nu har Pompe Hedengrens knåpande med typsnitt på semestern lett till startandet av byrån FONTLOVE och en plats på typsnittsmekkat Myfonts lista över hetast försäljning. – Den gick upp på listan i natt. Jag blev otroligt glad. Jag grät en skvätt. Det är så otroligt mycket jobb när man gör ett typsnitt, säger Pompe Hedengren.


Så ser nya typsnittet ut.

Pompe Hedengrens första kommersiella typsnitt har hittills sålts både till Australien och Finland. Foto: Markus Edin.

Att formge tidningar har varit hans huvudsyssla, att ta fram typsnitt har bara varit en hobby tills nu.
– Jag sitter och ritar typsnitt på semestrarna. Det är ungefär som att lägga ett pussel. Det är en formkod som man måste knäcka, säger Pompe Hedengren.

I dagarna har typsnittsbyrån FONTLOVE startats, förutom Pompe Hedengren ingår Olov Öqvist, Dennis Eriksson och även Eva Liljefors och Paul Kühlhorn som brukar gå under namnet Fellow Designers.

Första typsnittet heter Sashimi och ligger ute på världens största typsnittsbutik Myfonts.com

– Sashimi har något jazzigt över sig. Han som formgivit allting till skivbolaget Blue Note jobbar ganska mycket med Helvetica Ultra Compressed. Sashimi har något med det att göra och sedan har det något japanskt över sig. Det är runt och vasst samtidigt och därför heter det Sashimi, säger Pompe Hedengren.

Själv tycker han att hans nya typsnitt passar bra till rubriker, logotyper, affischer och t-shirts.

– Det är extremt svart och extremt kondenserat. Mellanrumsformerna är extremt tunna. Det måste vara väldigt stort för att funka. Det måste upp i grad. Det här funkar inte i liten grad.

Tre-fyra typsnitt till ligger i pipeline och sedan får försäljningen avgöra hur mycket tid som läggs på FONTLOVE i framtiden. Än så länge jobbar Pompe Hedengren vidare med tidningsdesign.

Ove Gustafsson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.