Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Tidningskoncern på väg mot konkurs

Publicerad: 9 december 2008, 06:22

Amerikanska tidningskoncernen Tribune Company har ställt in betalningarna. Koncernen, som äger tidningar som Los Angeles Times och Chicago Tribune, klarar inte av sina skulder. Störst förlorare är de anställda.


Tribune har inte formellt gått i konkurs utan har sökt konkursskydd enligt lagen Chapter 11. Anledningen är att koncernen inte klarar av att betala räntorna på sina gigantiska lån och bankerna är inte villiga att låna ut mer pengar.

Förutom stortidningarna Los Angeles Times, Chicago Tribune och Baltimore Sun ingår ett 20-tal tv-stationer och ett antal mindre dagstidningar i mediekoncernen som räknas till en av de största i USA.

Så sent som för ett år sedan gick fastighetskung Sam Zell in i företaget. Han är känd för att kunna vända de mest hopplösa förlustprojekt. Men den här gången misslyckades han.

Sam Zell.

I dag har företaget skulder på 13 miljarder dollar och tillgångar på 7,6 miljarder.

De stora förlorarna är de anställda som stöttade Zells köp med att bidra med sina ägarandelar för ett antal, oklar hur många, miljarder dollar. De är nu värdelösa. Sam Zell gick inte med ”bara” 315 miljoner dollar när han tog över koncernen.

Flera storbanker som lånat ut pengar kan också förlora på en kommande rekonstruktion.

I koncernen ingick även basebollaget Chicago Cubs men laget står utanför krissituationen. Zells tanke är att sälja laget för att få pengar till en rekonstruktion. Enligt uppgifter till Financial Times hade han en köpare av Cubs i somras men han var inte nöjd med priset. Hade han sålt hade dagens kris gått att undvikas.

Nu medieanalytiker att nya Tribune tvingas till nedläggning av flera tidningar och kraftiga neddragningar.

Många förväntar sig också att andra tidningskoncernen dras ned i krisen. Spansktalande tv-bolaget Univision och radiokoncernen Clear Channel Communications är andra bolag som har problem med sina skulder. New York Times är ännu ett bolag som nyligen tvingades att använda sitt tidningshus på Manhattan för att få låna upp pengar.

– Dagstidningarna kommer inte överleva i sin nuvarande form, säger en branschexpert till Financial Times.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln: