Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Tidningskriget

Publicerad: 6 september 2010, 06:47

Ett internationellt tidningskrig har börjat. The New York Times artikel om News of the Worlds reportrar som hackar sig in på kändisars telefonsvarare var en hämnd för att Wall Street journal började med lokalbevakning i New York.


I helgen publicerade The New York Time Magazine ett reportage som hävdar att skandalen runt News of the Worlds telefonavlyssning, avslöjad 2007, var betydligt större än vad många trott. Enligt artikeln visste alla på tidnings redaktion om telefonavlyssningen, inklusive chefredaktör Andy Coulson.

Att en amerikansk tidning gräver i en engelsk skandal tillhör inte vanligheterna och nu antyder News Corp, Rupert Murdochs bolag som äger tidning som Wall Street Journal, The Sun och News of the World, att artikeln var en vedergällning. Företaget har vänt sig till The New York Times läsarombudsman och ifrågasatt om reportern som gjorde artikeln var opartisk.

Frågan från News Corp är inte helt irrelevant. I våras drog News Corps Wall Street Journal igång en bilaga med lokala nyheter och annonser från New York. En attack på The New York Times viktigaste inkomstkälla.

Sedan dess har det pågått ett intensivt ordkrig mellan de två drakarna och nu menar News Corp att konkurrenten har utökat kriget till två kontinenter.

News Corp är känt för att vara känsligt för kritik. I en reklamkampanj för Independent i våras stod det “Rupert Murdoch won’t decide this election – you will.”. Det upprörde Rupert Murdochs son James, vd för News Corp Europé, till den milda grad att han stegade upp till redaktionen och skrek “What are you fucking playing at?”.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.