Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

TU: Ändrat presstöd kommer inte att rädda lokaljournalistiken

Publicerad: 20 mars 2015, 12:50

Per Hultengård.

Under fredagen lämnade regeringen en proposition till riksdagen om ändrat presstöd. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke hoppas att den ska rädda den akuta krisen för lokaljournalistiken – men fullt så optimistisk är inte TU:s vd Per Hultengård.


Ämnen i artikeln:

Alice Bah KuhnkePer HultengårdTidningsutgivarna

I korthet handlar propositionen om att stödet inte längre i första hand ska beräknas på den tryckta upplagan, utan gälla alla läsarintäkter. Kraven på andelen abonnerad upplaga sänks för hög- och medelfrekventa tidningar, det ska ges en större möjlighet till begränsat driftsstöd, extrastödet till storstadstidningar avskaffas, en utredning av samdistribution med post ska genomföras. Dessutom ska en ny myndighetsorganisation inrättas och området utvidgas för tidningar som delvis är skrivna på finska.

Propositionen läggs fram i väntan på den utredning som Anette Novak ska presentera senast den sista april nästa år.

"Vi riskerar att få blinda fläckar på mediekartan där det helt saknas en granskande lokaltidning. Det går inte att beskriva på något annat sätt än som ett allvarligt hot mot demokratin när de journalister som rapporterar om verkligheten långt utanför Stockholms tullar förlorar möjligheten att utföra sitt jobb", skrev Alice Bah KuhnkeDN Debatt i går.

Per Hultengård på Tidningsutgivarna är i grunden positiv till ändringen – men tycker att det finns mer att göra.

– Det är välkommet förslag och en anpassning av regelverket till verkligheten, säger han och fortsätter:

– Presstödet handlar om en halv miljard, medan stödet till public service rör sig om sju miljarder. Det går inte att diskutera de här två företeelserna utan att lägga ihop dem. Alice Bah Kuhnke vill rädda lokaljournalistiken med de här pengarna, samtidigt som man ger fjorton gånger mer stöd till public service, säger Per Hultengård.

Tror du att den här propositionen kommer att kunna rädda lokaljournalistiken?
– Nej, det kommer den inte att göra. Det är positivt att man gör det här, men det finns mycket mer att göra vad gäller digitalmoms och public service.

Till DN betonar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke att public service ingår i den kommande mediepolitiska utredning som Anette Novak leder.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.