Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Ulf Nilsons "pursvenskar" frias av JK

Publicerad: 10 februari 2011, 09:08

Ulf Nilsons krönika om ”pursvenskar” väckte het debatt. En person anmälde den till JK för hets mot folkgrupp. Men någon förundersökning inleds inte - artikeln frias.


Ämnen i artikeln:

Ulf Nilson

Efter terrordådet i centrala Stockholm skrev Expressens krönikör Ulf Nilson en omdebatterad text om ”pursvenskar”. Många menade att det var rasistisk i sin underton och skribenten fick försvara sig mot en våg av kritik.

En person anmälde texten för hets mot folkgrupp. Men Justitiekanslern, som har hand om tryckfrihetsmål, friar den från anklagelserna.

”Den anmälda artikeln har tillkommit i nära anslutning till sprängdådet i centrala Stockholm den 11 december 2009 och utgör ett inslag i den debatt som sedan den aktuella händelsen pågått i medierna. Artikeln innehåller i sig inte några hot eller uttryck för missaktning för någon folkgrupp. Med nämnda utgångspunkter anser Justitiekanslern att det samlade intrycket av artikeln är att den inte går utöver vad som är tillåtet enligt TF” skriver JK i sitt beslut.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Ulf Nilson

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.