Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Upprorsstämning på Aftonbladet

Publicerad: 8 april 2011, 12:12

Det råder upprorsstämning på Aftonbladet. Anledningen är chefredaktören Jan Helins agerande efter incidenten med drottning Silvia och fotografen Pontus Höök. Det har varit två stormöten på tidningen och Jan Helin har fått utstå hård intern kritik för att han inte stått upp för Höök.


Ämnen i artikeln:

Drottning SilviaAftonbladetJan Helin

Jan Helin är pressad efter hård intern kritik. Foto: Björn Elgstrand.

Resume.se har tidigare under veckan skrivit om turerna kring Aftonbladet och fotografen Pontus Höök efter incidenten med drottning Silvia. I rapporteringarna som följde kallades den mångårige frilansmedarbetaren Pontus Höök för ”inhyrd frilansfotograf” av Aftonbladet själva, i ett försök att distansera sig från fotografen och det inträffade.

Sedan medierna började rapportera om händelserna har Aftonbladet hållit två stormöten,  ett i förrgår och ett i går. Enligt källor till Resume.se ska tidningens chefredaktör Jan Helin då ha kallat situationen för "värsta krisen under hans tid som chefredaktör".

På mötena ska chefredaktören också ha fått mottaga svidande kritk och hårda protester från upprörda medarbetare för att han inte ställt upp för för fotografen, som varit knuten till tidningen i många år.

På sin blogg skriver Jan Helin:
– Klart så här långt är att jag brustit i mitt ansvar att instruera fotografen i hur vi jobbar. Det är mitt ansvar att fotografen stod på trottoaren i New York och det är mitt ansvar att han i det läget vet exakt vad som gäller.

Och:

– Vår policy för den här typen av bevakning av kungligheterna är mycket enkel och tydlig: Frågan är alltid fri. Respektera alltid svaret.

–I verkligheten kan sådana här situationer vara mycket svårare att hantera hur tydlig policy vi än har. Men just i det här fallet hade en exakt tillämpning av policyn undvikit olyckan. Att drottningen är i en butik med sin dotter i New York är ingen exceptionell nyhetshändelse som motiverar ett avsteg från policyn att respektera svaret, skriver han i sin blogg på aftonbladet.se.

Jan Helin har avböjt att vidare kommentera händelserna.

– Jag kommenterar inte våra interna diskussioner med Resumè, säger han.

Jenny Ågren, facklig representant för journalisterna på Aftonbladet, vill inte kommentera någonting kring tidningens stormöten.
– Vi från fackets sida väljer att inte kommentera de här stormötena.

Aftonbladets medarbetare ska nu gå en etikkurs efter incidenten i New York.

Den kritik som hovet tidigare under veckan riktat mot Pontus Höök bemöttes igår av fotografen själv i hans blogg:
– Jag har inte förföljt någon. Jag har inte sprungit efter någon. Jag har inte ofredat någon. Tillsammans med en reporter har jag under ett tjänsteuppdrag sett drottningen och prinsessan i en butik och ställt mig utanför, på allmän plats, för att försöka ta en bild när de kom ut ur butiken. De valde istället att lämna butiken via en sidoingång fyra meter ifrån mig springandes mot sin bil. Drottningen snubblade olyckligt på en sopsäck och gjorde sig illa.

Han ber också om ursäkt till Drottning Silvia i inlägget, som kan läsas i sin helhet här.

Christian Ström

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.