Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Var tredje redigerare bort från Mittmedia

Publicerad: 20 mars 2015, 10:47

Drar ner med 16 tjänster.

Foto: Colourbox.

Mittmedia drar ned med 16 tjänster på redaktionerna när den nya centraliserade organisationen genomförs. Omorganisationen innebär att nästan var tredje redigerartjänst förvunnit under de senaste åren. Även sporten centraliseras och omorganiseras.

Ämnen i artikeln:

Mittmedia

KE

Katarina Ekspong


– Det är tredje steget i en medveten strategi. Vi gör ny organisation och nya arbetssätt. Vi sparar medvetet på redigering så att vi kan ha kvar så många reportrar som möjligt lokalt på fältet. Vi måste, som alla andra, sänka kostnaderna, säger Anna-Karin Lith, redaktionell chef på Mittmedia.

I dag blev förhandlingarna klara om organisationen, med stora SJF-klubben inom Mittmedia. Nästa steg är att förhandla om bemanningen.

Den nya gemensamma redigeringsdesken kommer bestå av 20 tjänster i Sundsvall och två i Östersund. Desken består av en redigeringschef, en ledaransvarig, 12 dagredigerare och 8 kvällsredigerare. De kommer redigera alla Mittmedias tidningar som till exempel Falu-Kuriren, Östersunds-Posten, Sundsvalls Tidning, Hudiksvalls-Tidning, Ljusnan och Gefle Dagblad. Elva printredaktörer kommer finnas kvar lokalt i de olika regionerna. Nyhetscheferna kommer frigöras från planeringen av print.

– Totalt blir det kvar drygt 30 som arbetar med redigering, mot 90 för två och halvt år sedan, säger Anna-Karin Lith.

Sporten minskar också antalet anställda. De har redan en sportchef i Östersund, men får nu två nya gemensamma nyhetschefer, en i Sundsvall och en i Örnsköldsvik. Dessutom minskas redaktionerna. Kvar blir fem i Gävle, sex i Dalarna, fem i Ångermanland, fem i Östersund, och sex i Hälsingland, enligt Anna-Karin Lith.

– Vi ska framförallt arbeta mer gemensamt och nationellt. De blir några färre på sporten, men slipper redigeringen. Vi ska fortsätta satsning på gemensam hockeysida och bandysida på nätet. Sportintresset är mycket lokalt, men når också långt över de traditionella tidningsgränserna. Därför satsar vi digitalt med en ny sportdesk i Östersund som ska mata med snabba nyheter hela tiden, berättar Anna-Karin Lith.

I dag har Mittmedia drygt 1 000 anställda, varav omkring 450 är journalister. När den nya organisationen är klar kommer 16 av dessa tjänster att försvinna.

Resumé har sökt Mittmedias journalistförbund.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev