Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

VD:n: "Frilansarnas protest är beklaglig"

Publicerad: 10 juni 2015, 09:43

Foto: Frilans Syd

Idag protesterar skånska frilansare utanför Sydsvenskans redaktion mot tidningens dubbelpublicering. "Det är som att skriva ut flera flygbiljetter bara för att man betalat en gång".


Ämnen i artikeln:

SydsvenskanFrilans

Idag samlas skånska frilansjournalister utanför Sydsvenskans redaktion för att protestera mot tidningens beslut att publicera texter även i HD utan att ge någon extra ersättning för dubbelpubliceringen.

”De säger upp folk, och låter dem frilansa till en mycket lägre ersättning för att sedan dessutom stjäla åt sig ena publiceringen”, säger Torbjörn Hallgren, ordförande i Frilans Syd.

Under våren har över hundra frilansare skrivit debattartiklar och fått stöd från kulturpersonligheter som Timbuktu, Liv Strömquist och Karl-Ove Knausgård. Men de upplever sig inte ha fått något gehör.

”Vi har presenterat konstruktiva förslag på lösningar, men ingenting har hjälpt. Ledningen vill inte se vad vi har att säga helt enkelt”, säger Hallgren.

Sydsvenskans avgående vd Lars Dahmén säger i en kommentar att det är beklagligt att man lägger kraft på dessa strider, i en bransch som står inför stora utmaningar.

”Vi har sett till att bevara Sydsvenskan frilansbudget och har höjt ersättningen för HD:s tidigare frilansare. Vi har inte tagit jobbet från en enda person, inte tagit bort möjligheten till uppdrag och vi kräver inget mer jobb än tidigare. Och ändå tar de till dessa verktyg”, säger Dahmén och bekräftar att parterna står långt ifrån varandra.

”Det är jättetråkigt att vi hamnat i det här läget. Vi står väldigt långt ifrån varandra och jag kan inte se att vi kan göra något mer”, säger Dahmén.

Sydsvenskans ledning har tidigare avfärdat kritiken mot dubbelpubliceringen och framhållit att frilansare ändå aldrig har kunna sälja samma text till båda tidningarna. Därför menar de att sammanslagningen totalt sett inte innebär någon minskad ersättning för de skånska frilansarna.

”Det där argumentet håller inte. Det är som att skriva ut flera flygbiljetter bara för att man betalat en gång”, kommenterar Hallgren och menar att frilansarna är i en utsatt situation där de mer eller mindre tvingas ställa upp på de hårda villkoren.

”Ledningen vet ju att frilansarna har väldigt svårt att säga ifrån, och de frilansare som inte vill ställa upp på detta får se sig om efter något annat, helt enkelt. Det är inte schysst”.

Frilansarna hoppas nu att dagens protest och utdelning av flygblad ska få ledningen att reagera och att man ska nå en lösning innan "den obetalda frilanssemestern" börjar. I annat fall planerar de att fortsätta protesten i höst. Avgående vd:n Lars Dahmén hoppas att frilansarna till sist väljer att fortsätta skriva för tidningen.

”Jag hoppas att så många som möjligt av våra medarbetare vill fortsätta skriva för oss, men i slutändan är det såklart ett fritt val”, säger Dahmén.

Viktor Bodelius

Ämnen i artikeln:

SydsvenskanFrilans

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.