Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

"Vi borde ha varit tydligare"

Publicerad: 30 maj 2014, 11:14

Foto: Skärmdump från Twitter.

Expressens löp i dag med texten: "Kolla - alla som har betalningsanmärkning i din kommun" har skapat starka reaktioner i sociala medier, bland annat från socialminister Görans Hägglunds presschef Johan Ingerö. Expressens chefredaktör, Thomas Mattson svarar på kritiken: – Ja, uppenbarligen har innehållet missförståtts av de som inte sett innehållet och läst artiklarna. Det beklagar jag. Vi borde varit tydligare.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Expressen har i dag ett lokalanpassat löp där det står "Kolla - alla som betalningsanmärkning i din kommun". Det har skapat starka reaktioner i sociala medier, speciellt efter att socialminister Göran Hägglunds presschef, Johan Ingerö, publicerade en bild på löpet och skrev "Förlåt, men detta är ju bara svinigt. @ThomasMattsson, hur rättfärdigar du detta?"

Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen, försvarar publiceringen av undersökningen, som i själva tidningen inte namnger personer, utan listar antalet människor i varje kommun som har betalningsanmärkningar.

– Undersökningen är relevant eftersom den påvisar klyftor i Sverige, nämligen hur mycket vanligare det är med betalningsanmärkningar i vissa kommuner. Exempelvis gjorde Dagens Eko en liknande sammanställning härom veckan. Vi visar dessutom skillnaden mellan olika åldrar och kön, skillnader som är viktiga för att belysa skillnaderna. Det är ju viktigt att påminna om att vi inte publicerar några namn, bara översiktlig statistik län för län, säger han till Resumé.

Hur gick den publicistiska diskussionen kring den?
– Vi ville exemplifiera de olika ekonomiska förutsättningar som finns  i landet. Det är ju som Lotta Gröning skriver i dagens Expressen: "Utanförskap handlar inte bara om enskilda människor. Känslan av att inte räknas finns i många kommuner, ja till och med regioner".

I själva tidningen namnger ni inga personer, utan redovisar antal personer med betalningsanmärkningar i varje kommun, varför skriver ni då på löpet "Kolla - alla som betalningsanmärkning i din kommun", blir inte det missvisande?
– Ja, uppenbarligen har innehållet missförståtts av de som inte sett innehållet och läst artiklarna. Det beklagar jag. Vi borde varit tydligare. Expressen publicerar ju inte listor över personer med betalningsanmärkningar, utan rubriken syftar på en helhet. Formuleringen på förstasidan, "SÅ MÅNGA HAR BETALNINGSANMÄRKNING", var mer konkret och därför bättre på innehållet. Det är olyckligt att löpsedeln tolkas som den gör och det ansvaret är förstås alltid vårt.

Det kritikerna har påpekat är att det framstår som att ni hänger ut människor som kanske har det svårt ekonomiskt, vad säger du om det?
– Jag har fått några mejl från kritiker som har reagerat så, och då har det varit enkelt att svara: "Köp tidningen, läs – då ser du att vi inte publicerat det som du kritiserar oss för". Typ. Det är ju inte alldeles ovanligt att en kvällstidning får stå till svars för sådant som den inte gjort sig skyldig till, men – och det är vad vi ska ta till oss – en mer konkret formulering på löpsedeln hade gjort att vi sluppit förklara att vi inte publicerar det en del tror. Det är förvisso alltid avslöjande med mediekritik om sådant som inte ens publicerats, men det är också helt onödigt att behöva lägga tid på sådana här missförstånd, säger Thomas Mattsson.

Linus Fremin

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.