Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Vilken kris?

Publicerad: 1 september 2009, 07:17

Vem påstår att dagstidningar är i kris. Indiska Dainik Jagran har nått 17 miljoner i upplaga och annonsintäkterna ökade med 15 procent senaste kvartalet. Och tidningen är i en tillväxtfas.


Dainik Jagran växer så det knakar.

Världens största tidning är en regionaltidning i norra Indien. Enligt senaste läsarundersökningen av Indian Readership Survey har Dainik Jagran, Sanningen, 54, 5 miljoner läsare.
Tidningen skrivs på hindi som talas av 41 procent av Indiens befolkning på 1,2 miljarder. De är främst de fatiga på landsbygden som talar hindi.
– De senaste tre åren har vi sett en uppgång i läskunnigheten i Uttar Pradesh och Bihar, som är Indiens de högst befolkade och fattigaste delstater, vilket är utgivningsområden för oss, säger Sanjay Gupta, publicher på Dainik Jagran till Financial Times.

Förutom högre läskunnighet är förklaringen att det politiska intresset i Indien har ökat och debatten förs i dagstidningarna. Samtidigt har Indien en växande konsumtionsindustri som söker läsare att annonsera för. Med andra ord håller Indien på at utvecklas till ett tidnings-Klondyke.

Och det är bara början. Indian Readership Survey uppskattar att det finns 150 miljoner läskunniga i centrala och norra Indien som ännu inte läser tidning. Den förväntade tillväxten i annonsintäkter bedöms bli 15 procent per kvartal.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.