Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

2012 års vinnare av Design S

Publicerad: 22 november 2012, 06:35

Herbarium av Gunilla Lagerhem Ullberg

I går kväll presenterade handelsminister Ewa Björling de tio vinnarna av Svensk Forms utmärkelse Design S under en ceremoni på Fotografiska i Stockholm.


Här är alla vinnare:

Bolon Create
Design: Marie Eklund
Uppdragsgivare: Bolon
Juryns motivering: Tufft plastgolv med ett fascinerande tredimensionellt  uttryck och grundmaterial i vinyl baserat på återvinningsbara råvaror  med högsta möjliga slitstyrka. Glidande mönsterskiftningar beroende på  hur ljuset faller eller var i rummet du står. Ett levande golv som är  värt huvudrollen.

Braille Box
Designer: Jens Kallin/Max David Eriksson
Designleverantör: SKAPA
Uppdragsgivare: Index Braille
Juryns motivering: Hur bör en skrivare för blindskrift upplevas? Braille  box är ett mästerverk av industriformgivning, vackert att både känna,  höra och betrakta. Ett helt igenom konsekvent svar på en svår  designutmaning som med självklarhet och elegans skapar både  användarupplevelse och exportframgångar.

Delta 26 Open
Design: Ted Mannerfelt/Mannerfelt Design Team
Uppdragsgivare: Delta Power Boats
Juryns motivering: Även i båtvärlden sticker Delta 26 ut med sin  yteffektiva charm. Från för till akter, utstrålas en maritim identitet  av klassisk sjövärdighet kombinerad med futurism och elegans. Energiskt i  minsta detalj.

EzyStove
Design: August Michael/Elisabeth Ramel-Wåhrberg/Håkan Bergkvist/Mårten Andrén/Stefan Strandberg/Jonas Dolk /Ergonomidesign
Uppdragsgivare: Creative Entrepreneur Solutions (NA)
Juryns motivering: En spisinnovation som med listig vedmatning och hög  energieffektivitet kan underlätta matlagning över öppen eld världen  över. Stora hälsovinster till låg produktionskostnad spar liv och miljö.

Herbarium
Design: Gunilla Lagerhem Ullberg
Uppdragsgivare: Kasthall
Juryns motivering: Med en kalejdoskopisk mönsterbild och en  tredimensionell textilupplevelse upplevs Herbarium som en poetisk dikt, i  form av en matta. Med personligt anslag skapas en mönsterbild på golvet  med samma självklara tyngd i finrummet som den bästa gobeläng. Ett  mönster som tål att betraktas under lång tid och likt en pressad blomma  eller klassiskt haute couture överlever säsong efter säsong.

Kaleido
Design: Clara von Zweigbergk
Uppdragsgivare: Hay
Juryns motivering: Ett strikt system med livfulla  kombinationsmöjligheter. Enkelt och genialiskt med listig  produktionsteknik. Stilren design som har enorm attraktionskraft och  kommer att leva länge.

Kaskad
Design: Björn Dahlström
Uppdragsgivare: Nola Industrier AB
Juryns motivering: Med en påtaglig materialsnålhet fyller Kaskad ett hål  i utbudet av sittmöbler för utomhusbruk. Formen är inbjudande och  omslutande. Och sittkomforten hög, med eller utan dynor. Här är en  fåtölj som tar plats utan att hejda blicken. Lika självklart en solitär  vilomöbel i bersån som ett lättplacerat komplement till en uteservering

OP-1
Design: Teenage Engineering
Uppdragsgivare: Teenage Engineering
Juryns motivering: Man vill trycka på alla knappar och skruva på  vartenda reglage. En teknisk produkt som genom smart färgsättning och  fantastisk grafik blir intuitiv, lättillgänglig och oerhört inbjudande.  Musik och maskin i ett.

Panthera X
Design: Leif Thies, Gestalt Industriell Design/Mikael Engblom, 2dD/Björn  Alvtegen, Alvtegen Design/ Jalle Jungnell, Panthera/Per Mårtensson,  Panthera
Uppdragsgivare: Panthera
Juryns motivering: Användarupplevelse med stark frihetskänsla. Panthera  bjuder på förtjusande lätt framdrivning och körglädje. Ett ultralätt  sittfordon som befriar sin förare.

Verk, Fä, Frank och Havet
Design: Karl-Johan Hjerling, Karin Wallenbeck
Uppdragsgivare: Snickeriet
Juryns motivering: En kompromisslös och vacker möbelserie där varje  ingående del står sig lika självklart på egna ben. Poetiska materialval  kombinerade med hantverksskicklighet och en personlig omsorg om detaljer  skapar objekt utan serieproduktionens vanliga avkall. En serie  konstmöbler som även ifrågasätter begreppen funktionalitet, kollektion,  tyngd och lätthet.

Hedersutmärkelser

Årets grafiska glädjeämne

Mikkeller+Bedow
Design: Bedow
Uppdragsgivare: Mikkeller (DK)
Juryns motivering: Ölsorten spring ale kommuniceras genom att en  snöflinga förvandlas till en sol med hjälp av värmekänslig färg. En  lysande förening mellan idé, teknik och hantverk. En avklädd grafisk  lösning som värmer mycket. Mikkeller+Bedow tilldelas därför juryns  specialutmärkelse "Årets grafiska glädjeämne".

Design För Global Hälsa

Peepoople Design Profile
Design: Anders Wilhelmsson
Meddesigner: Maria Berndtsson/Felix How
Uppdragsgivare: Peepoople
Juryns motivering: Peepooples potential lämnar ingen oberörd. Den  inspirerande grundtanken att på individnivå skapa ett värde ur mänskliga  exkrementer ingjuter hopp om en framtida fullbordan i global skala. Men  ingen produkt kan ensam lösa ett världsproblem av sådan magnitud.  Företagets ambition att förädla och vidareutveckla idén med praktiska  stödlösningar är därför värd all uppmuntran. Peepoople föräras därför en  särskild utmärkelse för design för global hälsa.

Energieffektivisering

ComfortZone
Design: Johan Dahlberg/Siri Johansson/Julia Treutiger/Myra Industriell Design
Uppdragsgivare: ComfortZone
Juryns motivering: Med ett lättillgängligt, intuitivt gränssnitt bjuder  displayen in till samtal med brukaren. Det visuella skalet signalerar  avskalad teknologi och skapar köplust. Design med mervärden för en bred  konsumentgrupp, utan att skrika högt.

Linus Fremin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.