Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

Affischen som blev viral av fel anledning

Publicerad: 9 februari 2016, 09:35

Designern Lehu Zhang tog fram en affisch för det kinesiska nyåret. Motivet ska föreställa en minimalistisk apa, men har tolkats på ett helt annat sätt i sociala medier.


Ämnen i artikeln:

Viralt

Natten till måndag började apans år – enligt kinesisk astrologi kreativitetens och uppfinningsrikedomens år. För att fira det nya året tog den San Francisco-baserade formgivaren Lehu Zhang fram en affisch som på ett avskalat sätt symboliserar skiftet. Men det stiliserade ansiktet kan lätt misstas som något helt annat.

I klartext: En penis i en rumpa.

Det var Buzzfeed News som först uppmärksammade den ekivoka designmissen.  
– Jag bestämde mig för att använda några enkla former för att skapa ett apansikte. Det var min intention. Jag lekte med formerna och den här lösningen dök upp, säger han till sajten.

Problemet var att han inte såg den alternativa tolkningen, vilket de flesta i sociala medier har gjort. Men genom missen har affischen fått en enorm spridning, vilket den förmodligen inte skulle ha fått annars.

Med facit i hand kan upphovsmakaren se att ansiktet har tolkats som något annat. Men han tillägger:
– Jag är bara lite överraskad, och lite oroad.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Viralt

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.