Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

Allsvenskan och Superettan kläs i ny skrud

Publicerad: 4 februari 2019, 13:27

De två högstaligorna i svensk fotboll får nya logotyper och grafiska identiteter signerade Silver.


Ämnen i artikeln:

SuperettanSilverAllsvenskan

De tidigare logotyperna började användas 2008 och byts nu ut för att passa bättre i digitala kanaler. Bakom arbetet står designbyrån Silver.

– Det var med stor respekt för arv, klubbar och fans som vi tog oss an uppgiften att skapa nya identiteter för Sveriges största fotbollsligor. Vårt mål var att visuellt förmedla den tydliga vision som driver Svensk Elitfotboll och klubbarna i deras dagliga arbete. En vision om att vara en enande, utvecklande och positiv kraft inom fotboll och samhället i stort säger Jonas Berg, design director på Silver.

De nya logotyperna kommer bland annat att synas på matchtröjornas ärmar där färgerna anpassas för att matcha med respekive lag. Nytt är också att DHL inför årets Allsvenskan kliver in som presentationspartner, ett sponsorskap som också innebär att de får synas på ligans logotyp. DHL kommer även att leverera ligornas matchbollar.

–Vi är stolta över vår roll i samhället. Oavsett var man bor, oavsett vem man är så vill vi att man ska känna samhörighet med Allsvenskan och Superettan, det har varit bärande i vårt identitetsarbete. Den nya lösningen ska andas fotboll, vara enkel och stilren men samtidigt ge en skön premiumkänsla säger Calle Stjerna, varumärkesansvarig på Svensk Elitfotboll, ligaorganisationen för klubbarna i Allsvenskan och Superettan.

Enligt Calle Stjerna kommer inspirationen till logotyperna från matchbollen i sig.

– Vi har saknat en lösning där vår ligaidentitet i större utsträckning kan integreras med
klubbarnas identitet. Ett system där lagen, ligan och supportrarna kunde närma sig varandra under en gemensam identitet. Det känns kanon att kunna presentera att vår ligalogga kommer vara i klubbarnas färger när de sitter på matchtröjorna säger Calle Stjerna, fortsätter han.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

SuperettanSilverAllsvenskan

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.