Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

Arla stoppar försäljning av Kefir: ”Förpackningen associeras med Ryssland på ett olämpligt sätt”

Publicerad: 21 mars 2022, 13:29

Foto: Arla

På grund av förpackningsdesignen med lökkupoler plockar Arla tillfälligt bort Kefir från sitt sortiment, men inte Smetana. ”På Kefiren är det specifikt Röda torget i Moskva som är illustrerat,” säger kommunikationschefen.


Ämnen i artikeln:

ArlaArla FoodsRysslandUkrainakrigetNyheter

Arlas filmjölks-produkt Kefir tas bort från hyllorna temporärt. Anledningen är att illustrationerna på förpackningen anses vara olämpliga, skriver DN.

Nuvarande förpackningsdesign visar traditionella lökkupoler, som starkt förknippas med den rysk-ortodoxa kyrkan. Kefir är en filmjölksprodukt från Nordkaukasien, och lanserades i Sverige av Arla på 70-talet. 

”Det stämmer att Arla har valt att tillfälligt stoppa försäljningen av Kefir. Produktinnehållet är 100% svensk råvara, men förpackningen associeras med Ryssland på ett sätt som vi inte anser lämpligt under rådande omständigheter. Produkten återkommer i butik med annan utformning senare i år” skriver kommunikationschefen Caroline Elisabeth Starck till DN.

Arla stoppar dock inte försäljningen av Smetana, som också är en typiskt rysk produkt. Det förklarar man med att förpackningen inte har lika tydlig koppling till Ryssland. När Resumé ringer upp Caroline Elisabeth Starck förklarar hon att det handlar om det specifika motivet.

Lökkupoler är ju ett vanligt arkitektiskt inslag i hela Östeuropa och ortodoxa länder. Varför tar ni bort illustrationen från just Kefirförpackningen?
På Kefirförpackningen är det specifikt Röda torget i Moskva som är illustrerat, vilket vi anser är olämpligt i och med situationen med kriget i Ukraina, säger hon.

Smetanaförpackningen har mer allmänna illustrationer av lökkupoler, vilket är anledningen till att den för vara kvar. Arla har stoppat all verksamhet i och till Ryssland.

Hur kommer de nya förpackningarna att se ut?
– Det är inte klart i nuläget, säger Caroline Elisabeth Starck.

LÄS OCKSÅ: Ryska Posten byter namn efter invasionen av Ukraina: ”Viktigt att markera mot kriget och Ryssland”

Smetana-förpackningen blir kvar.

Foto: Arla

 

Alicia Price

Reporter

alicia.price@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.