Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Design

Beckman-studenten om meningen med livet: ”Vi kanske bara finns här av en slump”

Publicerad: 26 juli 2021, 11:08

Lova Nyblom ryggar inte för de stora frågorna i sitt examens-arbete på Beckmans. Det är bara Resumé som missförstår.


Ämnen i artikeln:

Beckmans DesignskolaMagasin

Smidig som en tafatt elefant i en butik med tunt holländskt porslin frågar Resumé Lova Nyblom om lärdomarna från ”Daydreams & other realities”, hennes examensjobb på Beckmans program Visuell kommunikation, kan överföras till den kommersiella sfären. Hennes 322 sidor långa bok handlar om hur vi kan bli hjältar i våra egna liv. Det borde väl gå att transkribera till ett användarengagemang ...? Insikten om att elefanten har fått ur sig en groda kommer samtidigt som frågan ställs.

– Det här handlar om meningen med livet. Vi kanske bara finns här av en slump, men då gäller det att hitta en mening att bara vara.

Det kan verka högtravande, men är snarare ett ärligt svar. Och i nästa mening pratar hon om Tiktoktrender och hjältefigurer i spel. Det är bara att hänga med.

Förutom examensjobbet skapade Lova Nyblom tillsammans med Isabelle Sjö, Ivan Gedin och Lisa Åsberg den visuella identiteten för hela Beckmans examensutställning med titeln ”Time well spent”. Designen speglar vår uppfattning av tid och hyllades i Månadens kampanj.

Hennes bok ”Daydreams & other realities” innehåller mycket, mycket mer. Ett hopkok, säger hon själv.

Ur Lova Nybloms ”Daydreams & other realities”.

Det handlar om dagdrömmar naturligtvis, inspirerat av människor på Tiktok som under pandemins isolering har upplevt dagdrömmarna mer intressanta än det som kallas verkligheten.

Om dagdrömmarnas koppling till kvantfysiken, dess idé om observatören påverkar experimentets resultat och Hugh Everetts multiversum med oändliga verkligheter (här har Lova Nyblom hämtat hjälp från studenter på KTH).

Om hennes mammas forskning om vad människor som är nära döden drömmer om.

Och med visionen om att åtminstone delvis kunna ta kommando över sitt eget liv.

Det är något att greppa över. Att sedan formulera det med så kallad konkret poesi där typografin i sig illustrerar texterna gör det knappast enklare.

För att fylla boken har hon fått hjälp av skribenter från skrivargrupper på Facebook. Formatet följer logiken i 1980–talets spelböcker som var en typ av rollspel, berättelser som drevs fram av att läsaren gör olika val längs resan framåt. Men med den en avgörande skillnaden att i rollspelsböckerna är hjältefiguren, som läsaren spelar, satt från början. I Lova Nybloms bok är läsaren själv den som har huvudrollen.

Det här går på tvärs mot den digitala verklighetens möjlighet för användarna att ha flera identiteter. Vi är det ”skin” vi just använder oss av. En fenomen Lova Nybloms Beckmanskollega Astrid Askert tar upp i sitt examensjobb.

Men i ”Daydreams & other realities” handlar det om oss själva.

– Det är viktigt att se sig själv som huvudpersonen i sitt eget liv och att man kan påverka tillvaron och hitta sin egen mening.

Till hösten? Då börjar hon på reklambyrån Acne.

Lova Nyblom

Född: 1995.

Bor: Stockholm.

Gör: Grafisk designer/art director.

Aktuell med: Har fått stipendium för sitt examensarbete på Beckmans program Visuell kommunikation.

Bra kommunikation just nu: Foundry Dinamo är klipska, deras fitnessband Theraband med deras variabla typsnitt Gravity.

Den här artikeln publicerades först i Resumés magasin. Det kan du läsa HÄR. 

 

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Beckmans DesignskolaMagasin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.